Twinkle | Digital Commerce

'Drie kwart e-commerce sites niet SSL-gecertificeerd'

2017-11-11
1000562
  • 1:04

Bijna drie kwart van webwinkels en postorderbedrijven is niet in het bezit van een beveiligd SSL-protocol, dat beschermt tegen het lekken van gegevens. Dat meldt Telefoonboek.nl naar aanleiding van onderzoek onder 21.711 webwinkels.

Slechts 5.711 van hen is in het bezit van een SSL-certificaat, volgens het onderzoek. Met 73,7 procent - 16.000 webshops - laat dat een groot aantal hoofdpagina's van e-commerce websites onbeveiligd. 'Wel is het mogelijk dat het gedeelte waar persoons- en betaalgegevens worden ingevoerd zich achter een (vaak externe) beveiligde verbinding bevindt', nuanceren de onderzoekers.

Beveiligde verbinding

Een SSL-verbinding is te herkennen aan een hangslotje en 'https' in de URL. Zonder die beveiliging bestaat een verhoogd risico dat hackers meekijken en ervan doorgaan met klantgevoelige informatie. Om die reden stimuleert ook Google het toepassen van een SSL-verbinding door gecertificeerden een hogere plaats in de page ranking toe te kennen.

DNSSEC

Ook Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) luidde in februari de noodklok over de aandacht voor beveiligde websites onder webwinkeliers; een onderzoeksrapport van hun hand meldde dat minder dan een derde van de Nederlandse webwinkels gebruikmaakt van beveiligingsmethode DNSSEC, die beschermt tegen omleiding naar valse IP-adressen.