Twinkle | Digital Commerce

Google tackelt 3.000 Nederlandse sites

2018-10-17
1000666
  • [nieuws]
  • 1:05

Vanaf vandaag waarschuwt Google Chrome voor verouderde beveiligingscertificaten door middel van een felrode melding in het scherm. Die verschijnt op ruim drieduizend Nederlandse websites, waaronder die van Jeanscentre.nl, Multimate.nl en Intersport.nl.

Dat meldt de Open State Foundation op basis van eigen onderzoek. De betreffende websites maken gebruik van verouderde SSL-certificaten van Symantec, dat het vertrouwen van Google al in 2015 verspeelde door een schandaal met vervalste beveiligingscertificaten en niet langer door de zoekmachine ondersteund wordt. Onlangs schrapte Symantec duizenden banen.

Niet alleen in browser Chrome, maar ook in Firefox functioneren de sites binnenkort niet goed meer. De waarschuwing komt later vandaag prominent zichtbaar, na een nieuwe update van Google Chrome.

Diverse webwinkels

Onder de 3.000 sites zijn Twinkle100-spelers Jeanscentre (146) en ThysToys (233). Ook bij Multimate.nl, Intersport.nl, Emte.nl en Ekoplaza.nl verschijnen de roodgekleurde waarschuwingen. De lijst bevat verder diverse kleinere e-commerce spelers als Fietsshop.nl, Restantverf.nl en Huishoudkoopjes.nl.

Slotjes

Inmiddels heeft de meerderheid van de Nederlandse websites een SSL-certificaat, constateerde SIDN (Stichting Internet Domeinregistratie Nederland) dit voorjaar. Met 59 procent van de sites bleken webwinkels vaker te beschikken over het bekende slotje en de https-aanduiding in de browser dan zakelijke sites, waarvan slechts 30 procent op die wijze beveiligd was.