Twinkle | Digital Commerce

PostNL: 'Tegen 2020 45 procent omzet uit e-commerce'

2017-08-07
25141414
  • [nieuws]
  • 1:55

Het aandeel van e-commerce in de omzet van PostNL is gestegen naar 36 procent. Dat maakte het bedrijf vanochtend bekend bij de publicatie van zijn halfjaarcijfers, waarbij de winstverwachting voor heel 2017 iets omlaag geschroefd werd.

Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, waarbij 32 procent van de omzet afkomstig was uit e-commerce, steeg dit aandeel met vier procentpunt. PostNL zette de afgelopen zes maanden 836 miljoen euro om - tegenover 824 miljoen in de eerste twee kwartalen van 2016 - en verbeterde zijn genormaliseerde winstresultaat van 21 miljoen naar 29 miljoen euro.

'45 procent e-commerce in 2020'

Tegen 2020 verwacht PostNL bijna de helft van zijn omzet te verdienen in e-commerce, verklaart ceo Herna Verhagen: 'Aangezien we blijven groeien en verder investeren in e-commerce als onderdeel van onze versnelde transformatiestrategie, verwachten we dat in 2020 ongeveer 45 procent van onze omzet e-commerce gerelateerd zal zijn.'

Exclusief bezorgpartner

Het partnerschap met Alibaba's AliExpress via Spring Global Delivery, de internationale alias van PostNL, draagt bij aan die versnelde groei. De samenwerking maakte PostNL in Nederland exclusief pakketbezorger van pakjes van AliExpress onder de twee kilo; daardoor ontvangen consumenten in ons land hun bestellingen bij de Chinese e-commerce reus nu binnen vijf tot zeven werkdagen.

Impact ACM-maatregelen

De omvang van postbezorging is het afgelopen halfjaar opnieuw gedaald, meldt de vervoerder. Het volume geadresseerde post kromp met 8,8 procent. Daarentegen groeide de levering van pakketten met 17 procent, 'onze versnelde transformatie onderstrepend', aldus PostNL. Die transformatie wordt deels getekend door maatregelen die de ACM het bedrijf oplegt om het dreigende monopolie van de vervoerder in de postbezorgmarkt te breken en andere postbezorgers in het zadel te helpen. Onlangs deed de waakhond in dat licht een inval op het kantoor van PostNL en nam daarbij apparatuur in beslag. 'De financiële impact van eerdere ACM-maatregelen, waardoor overige postvervoerders worden geholpen, zijn sneller zichtbaar dan verwacht', meldt het halfjaarrapport.

Post verlieslatend op platteland

Vanwege de continu dalende postvolumes is de helft van de bezorging in plattelandsgebieden al verlieslatend, vertelt Verhagen aan het AD. Om te voorkomen dat inwoners van buitenstedelijke gebieden hun post niet meer op tijd ontvangen, verzoekt de vervoerder de overheid met klem de opgelegde mededingingsmaatregelen te versoepelen. 'Sta het ons toe samen te werken met onze concurrenten om een goed bezorgnetwerk in de lucht te houden. Op termijn is er geen ruimte voor meerdere postbedrijven.'