Twinkle | Digital Commerce

'Klarna nu een van Europa’s grootste banken'

2017-06-19
1500844
  • 1:09

Klarna heeft een volledige bankvergunning gekregen. Ceo Sebastian Siemiatkowski spreekt van een ‘volgende spannende mijlpaal op Klarna’s weg om ‘s werelds favoriete betaalwijze te worden’. Hij wijst daarnaast op de impact op de Europese bankensector.

Klarna kreeg de vergunning verleend door Finansinspektionen, de financiële toezichthouder in Zweden. De achteraf betaaldienstverlener wil zijn productportfolio voor zowel consumenten als bedrijven verbreden en retail banking op onderdelen transformeren. The Financial Times tekent uit Siemiatkowski’s mond op dat Klarna ‘de Ryanair van de sector’ moet worden.

Zeventigduizend merchants
Met zestigmiljoen klanten en zeventigduizend aangesloten merchants claimt het internationaal opererende Klarna in één klap ‘een van Europa’s grootste banken’ te zijn. ‘The opportunities are tremendous, it is a thrilling prospect’, zegt het bedrijf over de nieuwe mogelijkheden. Klarna is het grootste Europese fintech bedrijf met een bankvergunning op zak. Europese consumenten kunnen straks bijvoorbeeld hun salaris laten storten op een Klarna-rekening of een betaalpas aanvragen. Het winstgevende Klarna heeft daarnaast zijn zinnen gezet op een Amerikaanse entree.

CM Payments en Bunq
In ons land ontving CM Payments eind vorig jaar een vergunning van De Nederlandsche Bank om betaaldiensten uit te gaan voeren. Daarmee werd het bedrijf officieel een betaalinstelling, naar eigen zeggen de eerste met een focus op mobiel. Ook ‘bank of the free’ Bunq beschikt over zo’n vergunning.