Twinkle | Digital Commerce

Vatfree: mobiel btw retour vragen

2017-05-29
25081410
  • 1:28

Jaarlijks komen 300 miljoen reizigers in de Europese Unie in aanmerking om 8 miljard euro aan btw terug te vragen. Daarvan wordt ruim 7 miljard euro niet geclaimd, volgens service-app Vatfree.com. Een verkoopargument voor (web)winkeliers.

Tekst: Danielle Scheffer

Iedereen die in een land buiten de Europese Unie woont, komt in aanmerking om hier belastingvrij te shoppen. Niet alleen op het vliegveld, maar in alle winkels in Europa. De app Vatfree.com biedt reizigers de mogelijkheid om via hun mobiel de btw over hun aankopen terug te vragen.

‘Dit scheelt in Nederland zomaar 21 procent op je aankoopbedrag’, aldus Joni de Vogel-Smeenk, chief evangelist officer bij Vatfree.com. Ze werkt voor de app samen met 30.000 (web)winkels om taxfree winkelen te promoten. ‘Zij zetten onze service in als verkoopargument. Je kunt namelijk een verkoop van 121 euro aan toeristen aanbieden voor 100 euro zonder in je eigen marge te snijden. De klant ervaart naast voordeel een groter servicegevoel. Dat betekent meer verkopen zonder moeite’, meldt De Vogel-Smeenk. ‘Ook sluiten we allianties met reisorganisaties die online erg actief zijn om de reiziger op de hoogte te brengen van onze service. De meeste reizigers weten namelijk niet dat ze geld laten liggen.’ De grootste uitdaging is dan ook om hen van de regeling op de hoogte te brengen.

Als verdienmodel hanteert Vatfree een service fee van 20 procent van de te claimen btw, met een minimum van 5 euro en een maximum van 100 euro. In de nabije toekomst gaat de service uitbreiden in Europa. Daarnaast werkt het bedrijf aan een marketingplatform voor winkeliers om hun winkel in de spotlights te zetten en aan een shopgids met leuke tips van reisgenoten.

Dit artikel verscheen eerder in Twinkle 4-2017.