Twinkle | Digital Commerce

'Airbnb' voor opslagruimte biedt webshops bezorging in VS

2017-05-28
25081410
  • [nieuws]
  • 1:09

Het Amerikaanse Flexe, dat zichzelf omschrijft als de 'Airbnb voor logistiek', biedt vanaf volgende week een next day delivery-dienst voor webwinkeliers in de VS. De bemiddelaar voor flexibele opslagruimte wil daarmee concurreren met Amazons fulfilment-diensten.

Flexe brengt webwinkels die voor korte duur opslaglocaties zoeken, in contact met distributiecentra en magazijnen die ruimte over hebben. Daar komt nu ook een bezorgdienst bij. Met 550 locaties verspreid door Amerika haalt Flexe inmiddels 25 procent van de opslagcapaciteit die Amazon momenteel heeft en stevent af op betere geografische dekking dan de e-commerce reus manifesteert.

Eigen verpakking
 Je kunt producten net zo snel of sneller bij je klant krijgen dan je met Amazon Prime kunt, tegen een concurrerende prijs en geleverd in een verpakking met de naam van je webwinkel in plaats van die van Amazon,' verklaarde medeoprichter Karl Siebrecht. De start-up groeit hard en heeft onder meer matrassenleverancier Casper als klant.

Onafhankelijk fulfilment
De groeiende dominantie van fulfilmentdiensten door Amazon vormde voor diverse Amerikaanse bedrijven aanleiding een onafhankelijke en daardoor concurrerende service te ontwikkelen. Daarmee beantwoorden ze aan de vraag van Amerikaanse e-retailers die niet noodgedwongen op Amazons marktplaats willen participeren. Vervoerder FedEx kwam in februari met een eigen opslag- en bezorgprogramma en maakt daarbij gebruik van zijn eigen distributiecentra.