Twinkle | Digital Commerce

Ebay dreigt met uitsluiting Australiërs door importheffing

2017-05-28
180101
  • [nieuws]
  • 1:06

Ebay zegt zijn internationale platform ontoegankelijk te maken voor inwoners van Australië als hun overheid de geplande importbelasting van tien procent doorzet. De heffing gold al voor bestelwaardes boven 1000 dollar, maar zou nu voor elk importartikel gaan gelden.

Australische retailers zijn blij met het voorstel, maar eBay Ebay noemt het wetsvoorstel 'complex, inconsistent en onwerkbaar' en verklaart de handdoek in de ring te gooien, wat het bedrijf minder zou kosten dan het betalen van de heffing. De vernieuwde goods and services tax (GST) zou per 1 juli opgaan voor alle bedrijven die jaarlijks voor meer dan 75.000 dollar importeren. 

Protesten
In het land zelf stuit het voorstel ook op veel protest. Stijgende prijzen zouden Australische consumenten afschrikken en buitenlandse eBay-handelaars zouden hun toevlucht zoeken tot illegale verkoopplatformen, vreest consumentenbond CHOICE. Alibaba en moderetailer Asos verklaren zich solidair met eBay.

Amazon Tax
De importheffing heeft in Australië de bijnaam 'Amazon Tax' gekregen, naar het oprukken van de e-commerce reus in het land. Amazon zelf zegt de maatregel te zullen steunen, maar stelt voor de belasting te laten innen door Australische logistieke bedrijven in plaats van op te laten nemen in online prijzen.