Twinkle | Digital Commerce

Online foodretailers uitzondering op vrijstelling plastic tasjes

2017-05-28
180101
  • [nieuws]
  • 1:03

De vrijstelling voor het gebruik van plastic tassen, die Thuiswinkel.org had bedongen voor leden, blijkt niet op te gaan voor online foodretailers. Zij moeten, net als retailers in de winkelstraat, een bijdrage vragen voor de tasjes.

Dat constateerde Thuiswinkel.org na melding van enkele leden. De brancheorganisatie ging daarop in gesprek met Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) en toezichthouder Inspectie Leefomgeving & Transport (IL&T). De partijen spraken af dat voorlopig geen sancties volgen, zodat Thuiswinkel.org met zijn leden een duurzame, alternatieve verpakking kan ontwikkelen.

Gratis verzendzakken
Retailers mogen sinds begin vorig jaar plastic tasjes niet langer gratis verstrekken. Dat gold oorspronkelijk ook voor webwinkeliers, maar Thuiswinkel.org kwam overeen met de overheid dat de maatregel niet van toepassing zou zijn op online verkoop van goederen, die in verzendzakken getransporteerd worden. Nu blijkt echter dat in de online foodsector plastic draagtassen gebruikt worden, die verschillen van de verzendzakken uit de overeenkomst en waarvoor dus zichtbaar een bijdrage aan de consument moet worden gevraagd.

Schikking
De komende tijd gaat Thuiswinkel.org gesprekken voeren met het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken, aangesloten foodretailers en betrokken instanties om gezamenlijk tot een milieuvriendelijke logistieke oplossing te komen.