Twinkle | Digital Commerce

ShoppingTomorrow: 'Groot deelShoppingTomorrow: 'Bedrijven gebruiken klantdata weinig'

2017-05-28
180101
  • [nieuws]
  • 1:57

Van de enorme hoeveelheid gegevens die bedrijven binnenhalen over hun klanten, blijft het grootste deel nog steeds ongebruikt. Dat biedt kansen voor data-interpretatie en toepassing ervan, concludeert de expertgroep Omnichannel Architectuur van onderzoeksplatform ShoppingTomorrow.

Afgelopen jaar schetste de expertgroep al een beeld van omnichannel architectuur en de ontwerpprincipes die er aan ten grondslag liggen. Daaruit blijkt dat openheid en flexibiliteit in (verkoop)kanalen, partners en processen een belangrijk doel vormen in de continu veranderende commerciële omgeving. 

Point-of-sale-systemen
Waar voorheen het primaire doel van een kassa het matchen van de ingaande geldstroom met de uitgaande goederenstroom en het voorkomen van fraude was, is de visie op het afrekenproces inmiddels enorm veranderd. 'Point-of-sale-systemen zijn volop in beweging en spelen een grote rol in de moderne omnichannel architectuur”, aldus Mike Snepvangers, Directeur Retail bij AXI B.V. en gastheer van de expertgroep Omnichannel Architectuur. 'Bedrijven moeten daarom goed bedenken aan welke eisen hun kassasystemen de komende jaren moeten voldoen.'

Internet of Things
Het internet is niet meer weg te denken uit de moderne samenleving en de vele uiteenlopende mogelijkheden hebben natuurlijk ook invloed op de omnichannel architectuur. Het Internet of Things (IoT) staat nu nog in de kinderschoenen maar de verwachting is dat er binnen nu en vijf jaar 26 miljard apparaten op het web zijn aangesloten. Daarom is het zaak dat de huidige architectuur goed wordt voorbereid zodat de opslag van en het omgaan met de grote hoeveelheden data afkomstig uit IoT-apparaten goed is geregeld.

Klantdata
Van de nu al grote hoeveelheid gegevens die bedrijven binnenhalen over hun klanten, blijft het grootste gedeelte nog steeds ongebruikt. Hieruit blijkt dat de grootste uitdaging ligt in het toegankelijk maken van data en het interpreteren en toepassen van die informatie die eruit afgeleid kan worden. Je omnichannel ict-architectuur speelt hier een grote rol in, want aan de hand hiervan kunnen de gegevens beter worden verzameld, bewaard en beheerd.

Uitgangspunten
De expertgroep komt tot de conclusie dat losse services, standaardisatie en duidelijke single truth-principes centraal moeten staan in de architectuur van de toekomst. 'Zolang deze uitgangspunten niet worden gehanteerd, wordt het steeds lastiger om de huidige snelle ontwikkelingen nog te kunnen volgen', aldus Axel Groothuis, Partner bij Magnus en voorzitter van de expertgroep.

Dit artikel is onderdeel van een reeks over de bluepapers van ShoppingTomorrow op deze site. Op de site van ShoppingTomorrow zijn de bluepapers van de verschillende expertgroepen los te downloaden.