Twinkle | Digital Commerce

‘Omzet geen garantie voor hoge SEO-score’

2017-05-28
180101
  • [nieuws]
  • 1:57

Koopkompas.nl presenteert de SEO top-250 van Nederlandse webwinkels, waarin linkbuilding een bepalende rol speelt. Twinkle100-spelers scoren daarin over het algemeen hoog, maar ook kleinere partijen blijken veel energie in linkbuilding te steken.

De websites van H&M, Bol.com, Marktplaats, ANWB en Hema scoren volgens de ranglijst het best in SEO-opzicht, gezien het aantal domeinen dat naar deze webwinkels verwijst. Dat is een belangrijke maatstaf op SEO-gebied: het zo hoog mogelijk terechtkomen bij resultaten in zoekmachines. Hoe meer domeinen naar een webwinkel verwijzen, des te beter zou een webwinkel vindbaar zijn in Google. De lijst bevat verrassende uitkomsten, meldt Ecommerce News: onbekende webshops staan soms hoger dan e-retailers met een hogere omzet.


Twinkle100
Twinkle legde de SEO top-250 naast de Twinkle100, die gebaseerd wordt op omzetten van webwinkels. De verschillen zijn duidelijk: ‘Omzet geeft geen garantie voor een hoge positie in SEO-opzicht,’ merkt Schuil op. Coolblue, nummer 4 van de Twinkle100 die toch veel eigen domeinnamen bezit, scoort verhoudingsgewijs laag. ‘Eigen domeinnamen spelen geen grote rol als je kijkt naar het totaalaantal verwijzende domeinen,’ legt Schuil uit. ‘Van de ruim 2500 domeinnamen die naar Coolblue verwijzen, zijn zo’n twintig of dertig van Coolblue zelf.’


Keurmerk
Het is de eerste keer dat Koopkompas de SEO top-250 samenstelt. ‘We onderzochten alle Nederlandse webwinkels die een keurmerk van Thuiswinkel.org of Webshop Keurmerk hebben, dat zijn ruim 7000 webshops,’ vertelt Robin Schuil van Koopkompas aan Twinkle. Amazon, nummer 2 van de Twinkle100, valt daarmee buiten de boot.

Betrouwbaarheid backlinks
Koopkompas neemt ook de kwaliteit van de domeinen die naar webwinkels verwijzen, in ogenschouw door de citation flow en trust flow te vermelden: pijlers van de betrouwbaarheid van de links die naar webwinkels verwijzen en die gehanteerd worden door SEO-tool Majestic. ‘Google maakt zijn page ranking niet openbaar, daarom gebruiken wij de CF/TF-methode van Majestic om kwaliteit van backlinks te toetsen’.

Internationaal
Bovenaan de ranglijst staat Hm.com op eenzame hoogte, met 81.529 domeinnamen die ernaar verwijzen. Hm.com rolt als winnaar uit de bus omdat de website internationaal is en dus veel meer backlinks van domeinnamen wereldwijd ontvangt. ‘Hm.com heeft inderdaad veel voordeel van het feit dat ze een internationale site zijn. Er waren echter meer sites op de lijst waarover je een discussie zou kunnen voeren. Besloten is daarom om alle houders van een keurmerk of Thuiswinkelwaarborg op de lijst te houden en de discussie over te laten aan de lezer,’ aldus Schuil.