Twinkle | Digital Commerce

Cybercrime-verzekering beschikbaar voor particulieren

2017-05-28
180101
  • [nieuws]
  • 1:16

Ondernemers konden zich al verzekeren tegen cybercrime, maar particulieren kunnen dat nu ook. In Nederland zijn enkele verzekeraars gestart met het aanbieden van verzekeringen voor consumenten tegen online wanpraktijken.

Een dergelijke verzekering, dekt bijvoorbeeld schade bij het doen van frauduleuze aankopen of betalingen, maar ook bij online reputatieschade en ‘cyberpesten’. ‘We zoeken in zo’n geval contact met de daders, proberen de zaak te schikken of betalen gerechtelijke kosten,’ verklaart Eric-Jan van den Berg aan Twinkle. Hij is directeur Commercie van (volmacht)verzekeraar VKG, dat een ‘cyberpolis’ biedt. ‘Een belangrijke dienst is de inzet van specialisten om reputatie te repareren en informatie van internet te halen of op het internet naar lagere vindplaats op zoekmachine te krijgen.’

Voorwaarden
Wie zich wil verzekeren tegen cybercrime, moet wel bepaalde spelregels in acht nemen. ‘De verzekerde moet zaken doen met reguliere webshops,’ zegt Van den Berg. ‘Wij dekken bijvoorbeeld niet wanneer iemand zaken doet met een veilingssite als Werkspot of op Marktplaats met een onbekende, die gemakkelijk een oplichter kan zijn.’ VKG laat webshop-keurmerken buiten beschouwing. Ook moeten klanten een virusscanner op de pc hebben staan.

België
Een hacker uit Friesland nam enkele maanden geleden nog honderden mensen online te grazen door hun inloggegevens af te nemen en geld afhandig te maken. In zo’n geval biedt de cyberverzekering uitkomst. ‘In Nederland zijn er nu een paar honderd mensen die zich verzekerd hebben, maar in België zijn dat er al duizenden. De Belgen zijn daarin verder dan wij,’ signaleert Van den Berg.