Twinkle | Digital Commerce

KPMG: 'Nederlanders minst bezorgd over online data'

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 0:59

Uit internationaal onderzoek van KPMG blijkt dat Nederlanders zich niet erg druk maken over hoe online met hun persoonlijke data wordt omgegaan door bedrijven en instanties; alleen Russen zijn nog minder bezorgd.

KPMG onderzocht (pdf) in 24 landen de houding van consumenten op het gebied van privacy bij online winkelen. Hoewel de algemene conclusie uit het onderzoek luidt dat een groot deel van het Europese online winkelend publiek zich zorgen maakt over persoonlijke data die misbruikt kunnen worden, springt Nederland uit de toon met nonchalance.

Nuchtere Hollander
Koos Wolters van KPMG Nederland geeft in het onderzoek aan dat de verklaring hiervoor waarschijnlijk te vinden is in het 'nuchtere' Hollandse karakter. Bovendien loopt Nederland voorop in de regulering van datacontrole en privacybewaking, volgens Wolters.

Bezorgheid elders
Wat betreft de andere landen in het onderzoek maakten inwoners van de Verenigde Staten en Canada zich het meeste zorgen om het hacken van hun persoonlijke gegevens. In Duitsland werd veel onwil getoond jegens het vrijgeven van data en in Nieuw Zeeland installeren consumenten het vaakst software om de privacy te beschermen.