Twinkle | Digital Commerce

Huurprijsdalingen in dure winkelstraten

2017-05-27
22771281
  • [nieuws]
  • 1:32

In de meeste van ’s werelds duurste winkelstraten liggen de huurprijzen lager dan een jaar geleden. De Amsterdamse Kalverstraat is een van de uitzonderingen. Wat betreft de topwinkelhuurprijzen loopt de hoofdstad verder uit op andere grote Nederlandse steden.

Dat blijkt uit een nieuw rapport van Cushman & Wakefield (C&W): Main Streets Across the World 2016/2017. In totaal nam de vastgoedreus de huurprijsontwikkeling in 462 winkelstraten onder de loep. De prijzen zijn in 36 procent van de straten gestegen, becijferde Vastgoedjournaal, dat daarom spreekt over ‘massale huurprijsdalingen’.

Duurste winkelstraten
C&W heeft 71 landen gerangschikt op hun duurste winkelstraat. De VS leidt de dans, met Upper 5th Avenue in New York. De huur bedraagt er €29.065,50 per vierkante meter per jaar: dat is een dikke duizend euro per meter meer dan in Causeway Bay (Hong Kong) en ruim het dubbele van de huurprijzen op de Champs-Élysées. In de Kalverstraat ligt de huurprijs op drieduizend euro, waarmee ons land 17de staat op het lijstje.

Kalverstraat
Uit het rapport blijkt verder dat de gemiddelde meterprijs in de Kalverstraat is gestegen, net als die in de hoofdstedelijke P.C. Hooftstraat (10 procent). De huren in de duurste winkelstraten in Maastricht en Utrecht bleven gelijk, die in Rotterdam, Den Haag, Eindhoven en Arnhem daalden:

E-commerce
Verschillende factoren dragen bij aan de gemiddelde vierkante meterprijs van winkels, zoals demografische en economische. Ook toerisme speelt een belangrijke rol, net als de verschuiving van online naar offline retail. Enerzijds drukt de opkomst van e-commerce de vraag naar winkelruimte, anderzijds willen merken en retailers zich meer een meer onderscheiden op hun fysieke uitstraling. Dat stuwt de vraag naar winkelruimte op de allerduurste plekken, bijvoorbeeld voor flagshship stores. C&W, dat onlangs de overname van het Nederlandse DTZ Zadelhoff afrondde, bespreekt in zijn rapport de ontwikkelingen per regio.