Twinkle | Digital Commerce

Webshops hoeven niet dezelfde dag te leveren

2017-05-26
180101
  • 1:30

Grote webwinkels gaan steeds meer de strijd aan met korte leveringstijden, ‘same day delivery’ is nu het adagium. Voor kleinere websites is dit vaak niet mogelijk, maar ook niet noodzakelijk.

Door: Cor Molenaar

Grote webwinkels strijden met elkaar en met de winkels om de gunst van klanten. Vaak is er sprake van een generiek aanbod, waarbij geen onderscheid gemaakt kan worden. Gemak, lagere prijzen en snelle leveringen kunnen dat onderscheid wel maken. Kleinere webwinkels hebben een specifiek aanbod, artikelen die je niet zo gauw vindt bij de grote aanbieders, en zijn daardoor niche spelers. Daarnaast blinken ze uit in services en communicatie: persoonlijk en snel. Dit zijn juist de wapens waardoor klanten kiezen voor deze webwinkels. Same day delivery voegt daar niet veel meer aan toe, een uniek assortiment is de kracht.

Grote webwinkels zoeken onderscheid
Grotere, generieke webshops gaan de concurrentie aan met winkels door het grote assortiment en de snelle, same day levering. Voorbeelden hiervan zijn Bol.com, Coolblue en Wehkamp. Hierdoor wordt de concurrentie met bestaande winkels nog sterker (thuisbezorging op dezelfde dag), maar ook is dit een defensieve maatregel tegen de buitenlandse webwinkels als Amazon en Aliexpress. Hoe kunnen deze buitenlandse aanbieders snelle leveringen garanderen zonder lokale magazijnen?

Zoals je nu steeds vaker ziet in de binnensteden, is er sprake van een revival van kleine winkels met een ambitieuze ondernemer en een specifiek aanbod. Dit geldt niet alleen in de winkelstraat, maar ook online. Al die kleinere webwinkels concurrenten juist op persoonlijk contact en uniek aanbod. Het managen van verwachtingen is daarbij essentieel. Snelle levering is fijn, maar is niet doorslaggevend. Juist de concentratie op klantencontacten en het unieke aanbod geeft deze ‘winkels’ bestaansrecht.

Cor Molenaar is buitengewoon hoogleraar aan de Rotterdam School of Management (RSM) onderdeel van de Erasmus Universiteit.