Twinkle | Digital Commerce

Intertoys boos op lokale speelgoedverkoper

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 1:25

Intertoys heeft bij de gemeente Drachten geklaagd over het aanbod van zijn lokale concurrent Deboerdrachten.nl. Het bedrijf zou ook speelgoed in zijn fysieke winkel verkopen, terwijl het alleen een vergunning heeft voor online verkoop.

De Boer verkoopt volgens het bestemmingsplan van zijn pand in Drachten artikelen in de categorieën ‘landbouwwerktuigen en -machines en tuin- en parkmachines’, schrijft de Drachtster Courant. Daarnaast heeft de onderneming bijvoorbeeld ook kinderfietsen, Lego-producten en Playmobil-artikelen in het online én offline assortiment.

Alleen als opslaglocatie
Volgens de krant valt de online verkoop van speelgoed wel binnen de bestemming van het pand in Drachten, maar moet het gebouw alleen als opslagplaats dienen van waaruit orders worden verzonden en waarin retouren worden verwerkt. Dit is niet het geval, beklaagt Intertoys zich, want consumenten kunnen het pand als fysieke winkel bezoeken en producten aanschaffen.

Omgevingsvergunning
Eigenaar De Boer meldt dat hij een omgevingsvergunning had aangevraagd om zijn huidige assortiment te kunnen legaliseren, maar dat dit was afgewezen door de gemeente. Met diezelfde gemeente had hij eerder de afspraak dat hij zijn gehele assortiment – inclusief speelgoed – mocht 'meenemen' in een recente verhuizing naar het huidige pand.

Branchevervaging
‘Branchevervaging is aan de orde van de dag’, aldus de ondernemer. ‘De foodsector verkoopt non-food en andersom. Tankstations zijn complete supermarkten geworden en supermarkten hebben speelgoedafdelingen, bloemen- en plantenafdelingen en zelfs een slijterij. Kruidvat heeft eveneens speelgoed, muziekcd’s en dergelijke in de schappen.’

De gemeente Drachten weigert echter om mee te gaan in het 'loslaten van de branchering', zoals De Boer heeft aangevraagd in zijn omgevingsvergunning. Het zou in strijd zijn met het beleid om de bestaande winkelcentra in de regio te versterken.