Twinkle | Digital Commerce

Bijna 2 procent bedrijven haalt meeste omzet uit webshop

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 1:14

Bijna 2 procent van de Nederlandse bedrijven haalt het meeste van de omzet uit één of meerdere webwinkels. Dat zijn zo’n 30 duizend ondernemingen, waarvan de helft zich buiten de detailhandel bevindt.

Dat blijkt uit een nieuw type big data onderzoek van het CBS, uitgevoerd door Dataprovider en in samenwerking met Google.

Kern van interneteconomie
Samen boekten de bedrijven met webwinkels in 2015 een omzet van 23 miljard euro. Deze ondernemingen vormen samen met internetgerelateerde ict-bedrijven en online diensten de kern van de interneteconomie, die vorig jaar goed was voor 104 miljard euro. 10 miljard euro daarvan kwam uit online diensten als bemiddelingssites, prijsvergelijkingssites, veilingsites en datingsites.

Zie hieronder de verdeling van de verschillende bedrijven:

Banen
Met een passieve website bedoelt het CBS een bedrijf dat de website alleen gebruikt als informatievoorziening, een actieve website wordt bijvoorbeeld ook als verkoopkanaal ingezet. De bedrijven met één of meerdere webshops zijn goed voor 46 duizend banen in 2015. Driekwart van deze ondernemingen wordt geleid door één persoon.

Kanttekening
Het CBS heeft een aantal kanttekeningen bij zijn onderzoek naar online verkopende bedrijven. ‘Zo hebben niet alle bedrijven een eigen website maar bijvoorbeeld wel een Facebook-pagina. Die zijn echter niet meegenomen in dit onderzoek. Ook een aantal websites van de Nederlandse tak van buitenlandse bedrijven zijn niet meegenomen in deze analyse, die ongeveer 95 procent van de Nederlandse websites beslaat’, aldus het rapport.