Twinkle | Digital Commerce

‘Aantal online transacties op smartphone stijgt sterk’

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 1:16

Het aantal online betalingen op de smartphone heeft het afgelopen jaar een enorme vlucht genomen. In het eerste half jaar van 2015 werden 3,77 miljoen aankopen via de mobiele telefoon afgerekend, nu zijn dat 6,25 miljoen aankopen, een stijging van 66 procent. 8 procent van alle online aankopen wordt nu op de smartphone betaald.

Dat blijkt uit de eCommerce Payment Monitor, een onderzoek naar betaalmethoden in Nederland dat wordt uitgevoerd door GfK, in samenwerking met iDeal en Thuiswinkel.org.

Verdeling nagenoeg hetzelfde
De ruim 81 miljoen online aankopen werden in het eerste half jaar voor 56 procent met iDeal betaald. Dat is een transactiestijging van 21 procent ten opzichte van de eerste zes maanden van 2015. De verdere verdeling van de betaalmethodes is enigszins gelijk aan die van vorig jaar, zoals hieronder is te zien:

Achteraf betalen
Thuiswinkel.org maakt een aparte vermelding van AfterPay, dat het aantal transacties met 60 procent zag toenemen tot een aandeel van 3 procent (2,2 miljoen transacties) in alle online aankopen. Het bedrijf neemt afscheid van zijn oprichter Stefan van den Berg.

Aandeel smartphone groeit
In het eerste half jaar werden minder mobiele aankopen met de creditcard afgerekend. Het aandeel liep terug van 25 procent in dezelfde periode vorig jaar naar 18 procent begin 2016. IDeal blijft ook op mobiel het populairste betaalmiddel in webwinkels, het aandeel steeg van 35 procent naar 43 procent.