Twinkle | Digital Commerce

Wissel.nl: cadeaubon cashen

2017-05-27
180101
  • 1:31

Hartstikke leuk, zo’n bon voor je verjaardag. Maar soms komt cash geld even beter uit. Via de start-up Wissel.nl kun je ongewenste cadeaubonnen verzilveren, of juist met korting als tweedehands bon kopen.

Tekst: Danielle Scheffer

Mede-initiator en commercieel directeur Martijn Terbruggen runt Wissel.nl samen met Arend Zwaneveld. Ze begonnen de webshop in februari 2016 met een voorraad tweedehands cadeaubonnen die in de periode daarvoor waren ingekocht. Gedurende het afgelopen halfjaar hebben de eigenaren vooral aandacht besteed aan het testen van de inleverbereidheid van klanten en aan het onderzoeken hoeveel korting nodig is om bonnen te kunnen doorverkopen. ‘Dagelijks worden we in onze overtuiging bevestigd door tevreden kopers en verkopers. We voorzien duidelijk in een behoefte. Daarnaast lossen we het probleem op van een gebrek aan vertrouwen in peer-to-peer marktplaatsen door te fungeren als “handelshuis”’, zegt Terbruggen. Het aantal herhaalaankopen is groot; 55 procent van de klanten heeft meer dan twee keer binnen drie maanden een bon gekocht en 22 procent heeft binnen een halfjaar meerdere keren cadeaubonnen ingeleverd.

Terbruggen maakt voor zijn marketing gebruik van een scala aan middelen en kanalen: seo, e-mailmarketing, affiliate marketing, social media, evenementen, sportmarketing, regionale tv en radio, free publicity en AdWords. De grootste uitdaging zou volgens hem kunnen ontstaan bij de fysieke distributie; maar dat wordt opgelost door het aandeel digitaal gedistribueerde cadeaubonnen te verhogen. Daarmee kunnen klanten direct ‘met korting’ kopen bij de desbetreffende webshops.

Plannen voor de toekomst zijn er volop: de heren werken naast grotere naamsbekendheid aan de digitalisering van de inname en verkoop van de bonnen, ze willen een intelligent vraag- en aanbodmechanisme introduceren, er moet een app met voordelen voor vaste klanten komen en last but not least is er de wens het assortiment uit te breiden met reischeques, flyer miles en vliegvouchers.

Dit artikel verscheen eerder in Twinkle 7-2016.