Twinkle | Digital Commerce

Google-drones gaan burrito’s bezorgen

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 1:50

Project Wing, onderdeel van Google’s moederbedrijf Alphabet, start nog deze maand een experiment met het bezorgen van burrito’s via drones. Het werkt hierin samen met de fastfoodketen Chipotle en Virginia Tech University.

Luchtvaartautoriteit Federal Aviation Administration (FAA) heeft zijn goedkeuring gegeven aan het experiment, dat een aantal weken zal duren en zich zal afspelen op de campus van Virginia Tech.

Vliegen en zweven
‘Het is de eerste keer dat we daadwerkelijk spullen leveren aan mensen die deze spullen echt willen’, aldus Dave Vos, hoofd van Project Wing. Voor het experiment wordt gewerkt met drones die kunnen 'vliegen als een vliegtuig en zweven als een helikopter'. Op de plaats van bestemming wordt de burrito afgeleverd met behulp van een katrol. De drones worden bevoorraad vanuit een Chipotle food truck. Tijdens de test wordt vooral gekeken naar de correctheid van navigatiesystemen en de manier waarop mensen reageren op de bezorgdrones.  

Regelgeving
De FAA introduceerde op 29 augustus nieuwe regelgeving rondom commerciële drones. Bedrijven hopen dat deze de weg vrijmaken voor droneleveringen, maar dergelijke vluchten zijn nog steeds niet toegestaan. Om te voldoen aan de regels van de FAA worden de automatisch aangestuurde drones op afstand bijgestaan door menselijke piloten. Ook worden deelnemers aan het experiment onherkenbaar gemaakt, omdat de regels ook niet toestaan dat drones over mensen heen vliegen.

Burrito-drones
Het experiment is niet opgezet om de technologische uitdagingen van een steeds drukkere luchtverkeerslaag voor onbemande voertuigen te beantwoorden, benadrukt Dave Vos van Project Wing. Voor de ontwikkeling van een framework daarvan werkt Project Wing al samen met NASA. Gegevens uit de test met de burrito-drones zullen aan de FAA worden verstrekt om de luchtvaartautoriteit te helpen bij het opstellen van nieuwe regels over drone-leveringen, aldus Vos.   

Safety first
Vorige maand werd bekend dat Google van het Witte Huis en de FAA toestemming kreeg om zijn bezorgdrone te testen in de VS op daartoe aangewezen terrein. Google staat voor de opdracht de veiligheid de zogeheten Project Wing-drone aan te tonen voordat de drone daadwerkelijk buiten het zich van een bestuurder mag vliegen.

Amazon
Recent maakte ook Amazon bekend te starten met tests van bezorgdrones in het Verenigd Koninkrijk. Hiervoor is de webwinkel een samenwerking met de Britse overheid aangegaan.