Twinkle | Digital Commerce

‘Levering met drones voor 1 dollar mogelijk’

2017-05-27
180101
  • 1:18

Bezorging met drones kan Amazon een enorme kostenbesparing opleveren, staat in een Amerikaans onderzoeksrapport. Volgens ARK Invest kan de pure player producten in theorie voor ongeveer 1 dollar op de dag van bestelling afleveren bij klanten.

Onder de naam Amazon Prime Now rolt Amerika’s grootste online retailer momenteel same hour delivery uit in de VS. Afgelopen week kwam de dienst, waarvoor fietskoeriers worden ingezet, beschikbaar in alweer de zesde stad: Austin. Amazon rekent 7,99 voor de bezorging van ‘daily essentials’ als shampoo, tissues en batterijen binnen het uur.

Sneller en goedkoper
Dat tarief kan volgens ARK Invest drastisch omlaag als Amazon producten met drones gaat verzenden. Volgens de onderzoekers hoeft een succesvolle aflevering niet meer dan 1 dollar te kosten, mits de onbemande vliegtuigjes op schaal (mogen) worden ingezet. Volgens Tasha Keeney, analist bij ARK invest, blijkt uit haar rapport dat consumenten producten niet alleen sneller (binnen 30 minuten), maar ook veel goedkoper in bezit kunnen krijgen dankzij drones.

Voorwaarden
Amazon kreeg vorige week toestemming (pdf) van de Federal Aviation Administration om bezorging met drones verder te testen in eigen land. De onbemande vliegtuigjes mogen niet harder vliegen dan 100 mijl per uur (161 kilometer per uur) en niet hoger dan 400 feet (122 meter) van de grond. Eerder dit jaar stelde de luchtvaartautoriteit al een aantal voorwaarden aan de commerciële inzet van drones. Een ervan is dat ze altijd in het zicht moeten blijven van een operator of een daartoe aangestelde visual observer.