Twinkle | Digital Commerce

Britse koeriers Deliveroo crowdfunden staking

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 1:16

Britse koeriers van bezorgstartup Deliveroo zijn een crowdfunding actie gestart om hun staking te financieren. Zij zijn boos over het nieuwe beloningsysteem dat het bedrijf in delen van Londen test.

Het ‘strike fund’ staat bij schrijven van dit artikel op 9.862 pond, afkomstig van 751 donateurs. Het geld dient als loon voor de stakende koeriers. Zij leggen het werk neer vanwege Deliveroo’s nieuwe fixed fee van 3,75 pond per bezorging, waar de oorspronkelijke beloning bestond uit 7 pond per uur plus 1 pond per bezorging.

Wachttijden
Volgens de stakers krijgen koeriers onder het nieuwe systeem te weinig betaald in rustige uren. Ook krijgen zij geen vergoeding voor ‘wachttijden’. Koeriers zullen bovendien veel meer risico’s nemen in het verkeer als zij per bestelling worden betaald, is het idee.

Eis
De koeriers eisen een beloning van 9,40 pond per uur (plus onkosten) en 1 pond per bezorging. Volgens Deliveroo’s Dan Warne krijgen zij gemiddeld meer dan dat in het nieuwe systeem, vooral door alleen te werken in piekuren.

Vaste baan
’80 procent van onze koeriers heeft elders een vaste baan’, aldus Warne tegen Techcrunch. Hij zegt dat zij bovendien de keuze krijgen om onder het oude of nieuwe systeem te werken. Momenteel is het nieuwe systeem van kracht in vijf regio’s in Londen. Dat betekent dat 280 van de 3000 koeriers in de Britse hoofdstad op de nieuwe manier beloond kunnen worden.

UPDATE (17-8): Deliveroo ziet inmiddels volledig af van zijn nieuwe beloningsysteem.