Twinkle | Digital Commerce

‘Alibaba ziet Weert als locatie voor eigen dc’

2017-05-27
180101
  • 1:13

Alibaba zou een bedrijventerrein in Weert op het oog hebben voor de realisatie van een distributiecentrum. De Chinese retailgigant vroeg de Limburgse gemeente om een plan voor dit project te maken.

Weert heeft al zes jaar een goede relatie met Alibaba, zo laat wethouder Frans van Eersel weten aan de lokale omroep 1Limburg. Dat de retailgigant Weert nu vraagt of er genoeg plek is voor een eigen dc en een verzoek om een eerste ontwerp doet, ‘zijn de eerste tekenen’ van een resultaat uit de verschillende gesprekken tussen de partijen.

Geen gelopen koers
Weert heeft schetsen gemaakt voor een magazijn van vijftien hectare op bedrijventerrein Kampershoek. ‘We schatten dat Alibaba een distributiecentrum wil bouwen van tussen de tien en twintig hectare’, aldus Van Eersel, die in april naar China gaat om de plannen te presenteren. ‘Dat moet in de regel 25 banen per hectare opleveren. Het is nog geen gelopen koers, maar uit de vraag blijkt wel dat er behoefte is vanuit Alibaba. Wij kunnen die behoefte invullen. Verder is de combinatie met het geplande Chinahotel in Weert voor Alibaba wel interessant.'

Fysieke ‘ambassade’
Alibaba wil ondertussen bij onze zuiderburen een fysieke ‘ambassade’ openen. Het contactpunt komt in Brussel en moet in mei al gereed zijn. Het komende jaar worden honderd Belgen opgeleid in China om de wensen van de Chinese consument in kaart te brengen voor Belgische verkopers.