Twinkle | Digital Commerce

MyBank komt langzaam van de grond

2017-05-27
180101
  • 1:09

Het aantal transacties met de pan-Europese betaalmethode MyBank is in een jaar tijd vertienvoudigd. In heel 2015 werd in totaal voor 650 miljoen euro betaald met MyBank. Ter vergelijking: iDeal was eind vorig jaar op een topdag al goed voor 80 miljoen euro aan transacties.

MyBank, drie jaar geleden gestart, is een op internetbankieren gestoelde betaalmethode à la iDeal. De betaalmethode wordt gerund door Preta S.A.S., dat is gelieerd aan de Euro Banking Association (EBA). In dat verband werken verschillende grote banken samen, waaronder ABN Amro, ING en Rabobank.

263 deelnemers
Het aantal participerende banken en payment service providers in MyBank is vorig jaar gegroeid van 146 tot 263, dankzij de entree van onder andere Belgische en Spaanse banken. Inmiddels zijn ruim achtduizend merchants gelicenseerd. MyBank is bij uitstek populair in Italië. Er zijn nog altijd geen Nederlandse banken die de pan-Europese betaalmethode aanbieden.

Identificatieproef
Afgelopen november startte MyBank een test met identificatieverificatie (pdf). De proef, die deze maand afloopt, is vergelijkbaar met de proef die Betaalvereniging Nederland momenteel doet met iDin. Deze spin-off van iDeal biedt consumenten een nieuwe manier om zich online te idetificeren, bijvoorbeeld in webshops.
 
Lees ook: ECB wil IBAN koppelen aan 06-nummer of e-mailadres (2 februari 2016)
 
NB: over precies een maand, op 8 maart, vindt het Online Betaal Congres plaats in Houten.