Twinkle | Digital Commerce

IDin: via bank identificeren in webwinkels

2017-05-27
180101
  • 1:21

Betaalvereniging Nederland biedt consumenten een nieuwe manier om zich in webwinkels en op andere websites te identificeren. IDin wordt de komende drie maanden getest met een aantal pilotpartners en kan in de toekomst eventueel gekoppeld worden aan iDeal.

IDin heeft wat betreft het logo veel weg van iDeal, maar is een geheel andere service dan zijn betaalzuster. ‘iDin staat los van het online afrekenen van producten of diensten’, vertelt een woordvoerder van Betaalvereniging Nederland aan Twinkle. ‘Het is in de pilot een manier om digitaal in te loggen en jezelf te identificeren in onder andere webwinkels. Het ligt in de lijn der verwachting dat de dienst gestroomlijnd wordt met online betalen'.

Gegevens
Bij iDin kunnen consumenten een account aanmaken om zich voortaan sneller te kunnen identificeren in webwinkels die de dienst aanbieden. Via iDin verstrekt de bank klantgegevens (zoals naam en adres) aan de webshop. Hiervoor dient wel nadrukkelijk toestemming te worden gegeven.

Geen harde afspraken
IDin wordt getest met de Belastingdienst, meldt de woordvoerder van Betaalvereniging Nederland. ‘Of ook webwinkels zich al hebben gemeld? Er zijn in elk geval nog geen harde afspraken gemaakt. Geïnteresseerde ondernemers kunnen zich aanmelden voor de pilot.’

Geen eID-pilot
De nieuwe identificatiemethode van de banken maakt geen deel uit van de eID-pilots, geïnitieerd door de overheid, zo meldt de woordvoerder. 'IDin is een concrete identificatiedienst van de banken. Idensys en iDin worden los van elkaar ontwikkeld. De banken houden wel rekening met Idensys bij het ontwikkelen van hun identificatiedienst'.