Twinkle | Digital Commerce

‘Verzekering bij geschillen met webshops in opkomst’

2017-11-11
180101
  • 1:18

Was er al een verzekering voor de online handel tussen consumenten, nu kunnen shoppers ook een polis afsluiten voor het kopen in een webwinkel. Volgens het Verbond van Verzekeraars is dit de start van een enorme markt.

Sinds eind vorig jaar biedt VKG - als eerste - een verzekering tegen vier vormen van internetfraude. Daarbij gaat het om het stelen van de identiteit online, reputatieschade, en het stelen van gegevens waardoor aankopen kunnen worden gedaan in naam van het slachtoffer of geld kan worden overgeboekt, meldt De Telegraaf.

Geschillen met webshops
De belangrijkste vorm is volgens het Verbond van Verzekeraars echter de bescherming bij geschillen met webshops. Als een product bijvoorbeeld niet wordt geleverd, keert de verzekering tot vijfduizend euro uit. Daarvoor - en andere vormen van internetfraude - betalen consumenten 100 tot 150 euro per jaar.

Grote markt
‘In landen als de VS en het Verenigd Koninkrijk zijn dit soort verzekeringen sterk in opkomst’, zegt Rudi Buin van het Verbond van Verzekeraars tegen De Telegraaf. ‘De markt groeit daar met 20 procent per jaar. Ook hier gaat het een grote markt worden. De consument doet veel online, dat gaat alleen nog maar toenemen’.

Handel tussen consumenten
In april kwamen rechtsbijstandverzekeraar Arag en PostcodeGarant met een platform dat het handelen tussen consumenten, op bijvoorbeeld Marktplaats.nl en eBay, veiliger moet maken. Postcodegarant.nl biedt zekerheid bij de aankoop, levering en betaling van online artikelen. Deze verzekering kost de koper 2,50 euro per transactie.