Twinkle | Digital Commerce

‘Merkfabrikanten mogen marktplaatsverbod opleggen’

2017-05-27
180101
  • 1:02

Merkfabrikanten mogen Duitse dealers verbieden om hun producten ook op Amazon te verkopen. Dat heeft het Oberlandesgericht in Frankfurt geoordeeld. De uitspraak staat haaks op een oordeel van het Bundeskartellamt deze zomer in een zaak rond Asics-schoenen.

Fabrikanten hebben het recht om hun merk te waarborgen door dealers te verbieden om op marktplaatsen als Amazon en eBay te verkopen, meldt de rechter in Frankfurt. Consumenten denken namelijk dat het product door Amazon zelf verkocht wordt. De zaak ging specifiek over rugtassenlabel Deuter, maar geldt voor de gehele retailbranche in Duitsland.

Prijsvergelijkers
Dealers mogen wel met producten adverteren bij prijsvergelijkers. ‘Deze sites doen in de ogen van de consument niet aan directe verkoop, maar helpen hem alleen het product online te vinden’, oordeelt het hooggerechtshof.

Veel hinder
Het Bundeskartellamt, dat waakt over eerlijke concurrentie, oordeelde in augustus dat de kleine en middelgrote dealers veel hinder ondervinden van het ‘marktplaatsverbod’. Zij kunnen het verlies in online bereik niet compenseren. Om die reden moest schoenenfabrikant Asics zijn verkopers toestaan om op bijvoorbeeld Amazon te verkopen. Adidas versoepelde vorig jaar zijn regels rond de verkoop op online marktplaatsen.