Twinkle | Digital Commerce

Macintosh vraagt uitstel van betaling aan

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 1:27

Macintosh, holding van ketens als Dolcis, Invito en Manfield, heeft uitstel van betaling aangevraagd. ‘Dit is nog de enige mogelijke optie voor het bedrijf’. Gisteren meldde de onderneming in gesprek te zijn met potentiële overnamekandidaten.

Macintosh benadrukt in een persbericht (pdf) dat de holding surseance van betaling heeft aangevraagd, niet de dochterondernemingen. 'De huidige situatie is zeer teleurstellend, met name voor onze werknemers, leveranciers, banken en aandeelhouders die ons altijd zijn blijven steunen in deze moeilijke tijden', zegt bestuursvoorzitter Kurt Staelens. 'Ondanks onze inspanningen hebben we deze situatie niet kunnen voorkomen. We hopen dat we onderdelen van de Macintosh-groep kunnen behouden door bijvoorbeeld een verkoop.'

Verkopen
Macintosh zette het afgelopen jaar Fashion UK, Kwantum en Nea in de etalage om zich verder alleen nog te richten op Fashion Benelux. Uit deze overnames kwam 64 miljoen euro. Halfords werd twee jaar geleden van de hand gedaan.

Overnamegesprekken
Gisteren meldde Macintosh in 'de laatste fase' te zijn van gesprekken met geïnteresseerde partijen voor de verkoop van de holding. Volgens het bedrijf hoeven de aandeelhouders geen hoge overnamesom te verwachten.

Omzet
In de laatst gepubliceerde omzetcijfers (over de drie zomermaanden) bleek online het enige lichtpuntje te zijn. In België boekte de holding 34,4 procent digitale omzetgroei, in Nederland steeg de online opbrengst met 'slechts' 5,8 procent. Macintosh verkoopt online via de eigen webwinkels van de ketens en de overkoepelende shop Intreza.nl.

Cross channel strategie
Het eerste halfjaar van 2015 leek een ommekeer te zijn voor het moederbedrijf van de bekende schoenenketens. Het verlies daalde flink ten opzichte van de eerste zes maanden van 2014: van 31,2 miljoen euro naar 4,4 miljoen euro. Macintosh zag zijn toekomst met de cross channel strategie destijds rooskleurig in.