Twinkle | Digital Commerce

De Buren plaatst eerste pakketautomaat in België

2017-05-27
180101
  • 1:53

De Buren Afhaalcentrum plaatst volgende week zijn eerste wand met pakketkluizen over de grens. De Belgische primeur is voor een vestiging van kantoorconcept Tribes in Brussel. Een Nederlandse groeiversnelling is aanstaande, vertelt directeur Robin Dragstra aan Twinkle.

De eerste onbemande afhaalcentra van De Buren verschenen vier jaar geleden in Hengelo. Kort daarop sprak directeur Dragstra de ambitie uit om in 2012 in totaal honderdvijftig afhaalcentra op de vloer van externe partners te openen. De uitrol verliep echter minder snel dan toen gedacht.

Koudwatervrees
Dragstra stelt dat er aanvankelijk vrij veel koudwatervrees was bij met name logistiek dienstverleners om de kluisjes van De Buren te gaan gebruiken. Eind vorig jaar maakte het Twentse bedrijf samenwerkingen met TNT en DHL Parcel bekend. Hun klanten kunnen pakjes door de bezorger bij De Buren af laten leveren. Zo heeft onder andere DHL-klant Wehkamp het aantal afhaallocaties weten uit te breiden.

Infrastructuren delen
Dragstra laat weten gesprekken te voeren met de andere pakketvervoerders om De Buren toe te voegen aan hun afhaalpuntennetwerk. ‘Er is nu een grote bereidheid om infrastructuren te delen, heel anders dan drie jaar geleden. Toen werd er altijd exclusiviteit geëist.’ Behalve met pakketvervoerders praat Dragstra ook met online retailers om De Buren specifiek als afhaaloptie voor webshoppers aan te kunnen bieden. Buitensportketen Zwerfkei doet dat bijvoorbeeld al.

Afhaalnetwerk
De Buren maakt ondertussen werk van de uitbreiding van zijn Nederlandse afhaalnetwerk. Twee maanden geleden werd een samenwerking met Bruna aangekondigd, ‘een enorme stap voorwaarts in het bereiken van een landelijke dekking’ volgens Dragstra toen. Aan Twinkle vertelt hij dat er meer van dit soort partnerships aan zitten te komen. Komend jaar zullen er volgens hem honderden punten bij komen. ‘Het uiteindelijke doel blijft duizend punten, waarvan ongeveer 60 procent op retaillocaties, 20 procent op strategische locaties als stations en 20 procent op of bij werkplekken.’

Tribes
In België begint De Buren op een kantoor, bij Tribes in Brussel. De verhuurder (‘inspiring workplaces’) is opgezet door voormalig Regus-directeur Eduard Schaepman. Begin dit jaar investeerden de bekende ondernemers Marcel Boekhoorn en Michiel Mol in het Nederlandse bedrijf. De Buren werk al samen met Tribes in Nederland. Deze pakjesautomaat staat in Eindhoven:

De Buren zonder Sandd
Postbedrijf Sandd trok zich afgelopen zomer terug uit De Buren. In private investeerders werden nieuwe aandeelhouders gevonden.