Twinkle | Digital Commerce

Streams streven fysieke muziekverkopen voorbij

2017-11-08
180101
  • 1:03

Streams leveren de Amerikaanse muziekindustrie voor het eerst meer omzet op dan fysieke verkopen. Volgend jaar gaan de streams inkomstentechnisch ook downloads voorbij, blijkt uit cijfers van de Recording Industry Association of America (pdf).

De RIAA onderscheidt verschillende muziekinkomstenbronnen, waaronder fysieke verkoop, downloads en streams. De laatste bron was vorig jaar nog het kleinst van deze drie, maar in de loop van volgend jaar naar verwachting dus het grootst, rapporteert Bloomberg.

Apple Music
In de eerste helft van dit jaar waren Spotify, Tidal en soortgelijke diensten al goed voor bijna een derde van de Amerikaanse muziekverkopen, ofwel voor iets meer dan een miljard dollar.

Met Apple Music, in het begin van de zomer gelanceerd, is er ondertussen een grote speler op de streaming-markt bijgekomen.

Nederland
Het digitale aandeel (downloads plus streams) in de Nederlandse muziekindustrie was vorig jaar 45,7 procent, becijferde NVPI. 'Nog maar iets meer dan de helft van de omzet komt dus uit fysiek product', concludeerde de belangenvereniging voor de entertainmentindustrie. In 2013 was de verhouding nog respectievelijk 41,6 procent en 58,4 procent. Niet onwaarschijnlijk is dat de digitale verkoop de fysieke ook hier inmiddels voorbij is gestreefd.