Twinkle | Digital Commerce

Merendeel Europese webwinkels verwacht negatief effect door coronacrisis

2020-03-26
1000562
  • [nieuws]
  • 0:56

Bijna tweederde van de Europese webwinkels denkt dit jaar minder te verkopen door de coronacrisis. Ook verwachten ze personeel te moeten ontslaan.

Dat blijkt uit een rondgang (PDF) van koepelorganisatie Ecommerce Europe bij nationale brancheverenigingen, waaronder Thuiswinkel.org en Safeshops.be. Ook verwachten veel webwinkels hun operatie tijdens de coronamaatregelen gedeeltelijk of volledig stil te moeten leggen, met alle gevolgen van dien. 60 procent van de brancheverenigingen verwacht dat in hun land webwinkels financieringsproblemen krijgen door de corona-pandemie. 70 procent van de ondervraagden denkt daarnaast dat webwinkels door lagere verkopen een winstdaling tegemoet gaan zien.

Ecommerce Europe stelde de brancheverenigingen een twintigtal vragen over de gevolgen van het coronavirus voor hun leden. Dat deed de organisatie tussen 17 en 19 maart, toen de situatie in sommige landen nog heel anders was. Bovengenoemde verwachtingen zijn gebaseerd op dit gehele jaar. Maar er zijn ook al directe effecten te merken, vallen de brancheverenigingen op. Zo stelt de helft van hen dat consumenten in de huidige periode minder online bestellingen plaatsen. Daarnaast kampen veel webwinkels met vertraging in de bezorging.