Twinkle | Digital Commerce

Vlielandse campinghouder neemt geen pakketten meer aan

2017-05-27
180101
  • 1:26

Nederlandse campinghouders zijn niet blij met de toenemende mate waarin kampeerders online winkelen. De campingwinkel is tegenwoordig een heus magazijn voor orders geworden. Een campinghouder op Vlieland is er klaar mee en neemt geen aangetekende pakketten meer aan.

Nederlanders zijn fanatieke webshoppers, zelfs op vakantie. Reizigers laten volgens Metro hun online orders massaal op de camping afleveren. Dan gaat het vooral om campingbenodigdheden als tuinsets, campingkoelkasten, radio’s en matrassen.

Campingkoelkasten
Het campingwinkeltje wordt al gauw te klein voor al deze orders. ‘De gang staat tegenwoordig helemaal vol met afgeleverde campingkoelkasten’, aldus Jan van der Veen van Kampeerterrein Stortemelk op Vlieland. En dat terwijl nog veel Nederlandse webwinkels niet op de Waddeneilanden bezorgen.

Gezamenlijk loket
Van der Veen besloot onlangs om geen aangetekende pakketjes meer aan te nemen. ‘We weten niet wat er in zit, van wie het is’, zegt hij. ‘We hebben soms 3.500 mensen staan. Als die allemaal wat bestellen, wordt dat veel.’ Wel is hij momenteel in gesprek met ‘verschillende instanties op het eiland en PostNL’ om volgend jaar een gezamenlijke opslagruimte met een loket te creëren.

Kampeerders al naar huis
Ook Camping Bakkum in Castricum, iets beter bereikbaar voor webwinkels, lijkt een e-commerce magazijn te worden. ‘Het zijn echt veel pakketten aan het worden’, zegt een woordvoerder. ‘Het is een grijs gebied, want waar ligt de verantwoordelijkheid? Wat als er iets kwijtraakt? We bekijken of we dit anders moeten gaan oplossen. We houden geregeld pakketjes over waarvan we de besteller niet meer kunnen traceren. Dan zijn mensen bijvoorbeeld al lang naar huis. We doen ons best om deze mensen te achterhalen, maar anders zenden we de pakketten gewoon retour.’