Twinkle | Digital Commerce

Schijnheilig over schijnzelfstandigen

2017-05-26
180101
  • 1:44

Bah. Ik snap werkelijk niet hoe het allemaal mogelijk is in Nederland. Een rechtsstaat waar ook de overheid en semioverheid zich aan de regels moeten houden. Betaal je een verkeersovertreding (of HBD-heffing) niet, dan krijg je de gerechtsdeurwaarder op je dak en kun je zelfs opgesloten worden.

Maar PostNL kan jarenlang de wet overtreden en bezorgers uitbuiten. PostNL, dat een deal sloot met de belastingdienst over niet deugende VAR-verklaringen … En wat is de schijnheilige reactie van PostNL nu de kritiek wel heel erg aanzwelt? Ze bieden de jarenlang uitgebuite bezorgers een dienstverband aan.

Eerst zien
Jaja. Eerst je vaste personeel eruit werken, en dan nu iedereen weer in dienst? Ondanks die nieuwe (averechts werkende) Wet werk en zekerheid? Eerst zien en dan geloven. Hoe stellen ze zich dat in de praktijk voor? Nemen ze al die door de zzp’ers aangeschafte bestelbussen over? Als werknemer kun je immers niet afschrijven op je bestelbus, laat staan een fatsoenlijke kilometervergoeding krijgen. Het komt op mij over als een afleidingsmanoeuvre en ik denk vooral: waar blijft de boete?

Te grote pakjes
Overigens vermoed ik ook een deal tussen PostNL en Bol.com. Die webwinkel lijkt stelselmatig te grote pakketjes als brievenbuspost aan te bieden, ik heb het meer dan eens voorbij zien komen op Twitter. Het moet een kleine moeite voor postNL zijn om deze pakketten er in het sorteerproces uit te halen. Zodat arme bezorger er niet voor op draait.

Ervaring of verdringing?
En dan lees (op een niet nader te noemen site, waarvan ik me heb voorgenomen er nooit naar te linken) dat PostNL bijstandsgerechtigden 3 maanden voor nop laat werken. In het kader van werkervaring... Arbeidsverdringing, heet dat geloof ik.

Gratis
Krijg je ervan met al dat gratis verzenden en retourneren. Moet natuurlijk ergens van betaald worden. En de wet werkt ook al niet mee; als webwinkelier ben je verplicht om geretourneerde bestellingen in zijn geheel terug te betalen, inclusief gemaakte verzendkosten. Wie dat toch ooit verzonnen heeft?

Deze bijdrage verscheen eerder op Kijkenietkope.nl.