Twinkle | Digital Commerce

‘Airbnb meer waard dan hotelketen Marriott’

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 1:23

Airbnb verwacht binnen een maand een nieuwe investering van 1 miljard dollar te ontvangen. Daarmee wordt het peer to peer-bedrijf zo’n 24 miljard dollar waard, 3 miljard dollar meer dan de grote internationale hotelketen Marriott.

Airbnb schrijft in een investeringsverslag dat het dit jaar 850 miljoen dollar zal omzetten. Een enorme stijging ten opzichte van de opbrengst in 2013, toen er nog 250 miljoen dollar op de teller stond. Het p2p-platform denkt vanwege zijn toenemende populariteit en nieuwe investeringen in 2020 een omzet van 10 miljard dollar te bereiken, aldus The Wall Street Journal.

Eerste keer winst
De winst (EBITDA) moet in 2020 volgens Airbnb uitkomen op 3 miljard dollar. Nu maakt het bedrijf nog een operationeel verlies van 150 miljoen dollar, vanwege forse uitbreiding naar nieuwe landen.

Waarde
Een jaar geleden bereikte Airbnb al de magische waardegrens van 10 miljard dollar. Met een geschatte waarde van 24 miljard dollar streeft de p2p-site nu de hotelketen Marriott (21 miljard dollar) voorbij, schrijft The Wall Street Journal. Airbnb dankt zijn hoge waarde vooral aan de enorme groei die het bedrijf elk jaar doormaakt. Het duurt echter nog wel even voordat de site de toppositie in de lijst met grootste hotelketens overneemt van Priceline (waarde van 61 miljard dollar).

Amsterdamse hotels tegen verbod
Hotels in Amsterdam lieten in september weten tegen een verbod op Airbnb te zijn, ondanks dat de p2p-site omzet van hen afsnoept. ‘We moeten de impact van Airbnb op de hotelmarkt niet overdrijven. Het creëert zijn eigen markt en eet een klein deel van de onze af', zei Ewout Hoogendoorn, directeur van Horwath destijds.