Twinkle | Digital Commerce

‘Btw-besluit goed voor startups en kleinere webshops’

2017-11-11
692587
  • 1:27

De Europese Commissie wil de btw-regels voor grensoverschrijdende online verkopen vereenvoudigen. Volgens het voorstel kunnen kleinere webwinkeliers met de btw in hun land blijven werken. Goed nieuws, vindt Thuiswinkel.org.

De btw-regels voor internationale webverkopen zijn begin dit jaar gewijzigd; sinds 1 januari kunnen Nederlandse webverkopers niet langer toe met het btw-percentage van 21 procent, dat in ons land geldt. Voor elk verkocht item dient de btw afgedragen te worden aan het land waar de koper zich bevindt. Dat betekent ook dat het percentage btw afhankelijk is van dit land. Voor kleinere webwinkeliers zijn de btw-regels ‘volslagen onwerkbaar’, aldus de PvdA begin dit jaar in een brandbrief.

Vrijstelling
De PvdA bepleitte een vrijstelling van administratieve verplichtingen voor kleine e-commerce ondernemers. Die is, mede door de lobby van belangenverenigingen voor e-commerce in Brussel, aanstaande. Er komt een voor alle lidstaten gelijke btw-drempel. Martijn Hos van Thuiswinkel.org reageerde vanochtend enthousiast op BNR Nieuwsradio (fragment): ‘Waar webwinkels tegenaan lopen is de btw-afdracht (…) De winst is straks met name te boeken voor het mkb en voor startups. Dat is goed voor innovatie en groei.’

De beleidsdirecteur sprak zich niet uit over hoe hoog de vrijstellingsdrempel zou moeten komen te liggen: ‘Ik weet niet of het echt aan mij is om daar een advies over te geven.'

16 maatregelen
Het btw-besluit is een van de 16 maatregelen die de Europese Commissie gisteren heeft aangekondigd om te komen tot een digitale interne markt. Het dagelijks bestuur van de Europese Unie stelt hoge prioriteit aan op het bevorderen van cross-border e-commerce.

Andere maatregelen die grensoverschrijdende online aankopen moeten stuwen zijn harmonisatie van wetgeving, een consultatie over internationale pakketbezorging, een verbod op commerciële geoblocking en een onderzoek naar concurrentiebeperking.