Twinkle | Digital Commerce

Alibaba en Walmart samen in ‘chat commerce’

2017-05-27
180101
  • 1:32

Tango, een Amerikaanse berichtendienst, is begonnen met e-commerce binnen zijn app. Tango Shop wordt mogelijk gemaakt door Alibaba en Walmart. Producten van die retailreuzen verschijnen onderin de chat-app, afgestemd op het gedrag van de gebruiker.

Alibaba en Walmart tekenen behalve voor het assortiment van de Tango Shop ook voor de afhandeling van de betalingen en de logistiek, meldt Techcrunch. Tango (300 miljoen geregistreerde gebruikers) houdt een percentage van de verkoopsom als commissie in.

Facebook, WeChat en Line
Tango Shop is vooralsnog alleen beschikbaar in de Verenigde Staten. Facebook kondigde daar anderhalve maand geleden aan dat zijn berichtendienst Messenger bedrijven de ruimte gaat bieden om contact te onderhouden met (en op termijn mogelijk ook te verkopen aan) consumenten. In Azië is e-commerce via berichtendiensten als het Chinese WeChat en het Japanse Line al ingeburgerd. Ondertussen staan er ook nieuwe partijen op die messaging vanaf de start koppelen aan commerce.

Mondiale mobiele marktplaats
Tango is van plan om Tango Shop ook in andere landen beschikbaar te stellen. ‘De grootste uitdaging is in iedere markt de goede retailpartners te vinden’, aldus Tango’s Chi-Chao Chang tegen Techcrunch.’We zijn momenteel met retailers en payment providers in gesprek om ook in het buitenland te kunnen beginnen.’ Op de langere termijn moet Tango uitgroeien tot een mondiale mobiele marktplaats waar vraag en aanbod in-app bij elkaar komen.

Alibaba in de VS
Alibaba leidde ruim een jaar geleden een investeringsronde in Tango, dat zich ook bezighoudt met gaming, en het verstrekte ook kapitaal aan Snapchat. De Chinese geldschieter richt zijn pijlen steeds nadrukkelijker op de Verenigde Staten, waarin het onder andere met de eigen webwinkel 11main.com actief is. Alibaba’s belang in de Amerikaanse fashion community Zulily werd onlangs uitgebreid en het bedrijf zou groeigeld hebben gestopt in de binnenkort te lanceren Amazon-uitdager Jet.com.