Twinkle | Digital Commerce

Bezorgdrones voorlopig aan de grond in de VS

2017-05-27
180101
  • 1:19

Pakketbezorging met drones zal voorlopig geen gemeengoed worden in de VS. De Amerikaanse luchtvaartautoriteit stelt scherpe voorwaarden aan de inzet van onbemande vliegtuigjes. Een ervan is dat drones in het zicht van bestuurders moeten blijven.

De nieuwe regelgeving van de Federal Aviation Administration (FAA) is afgelopen weekend gepresenteerd. Commerciële drones moeten in het zicht blijven van een operator of een daartoe aangestelde visual observer, ze mogen niet rondvliegen in dichtbevolkte gebieden en moeten ’s nachts aan de grond blijven. Verder zijn onder meer grenzen gesteld aan maximumsnelheden en gewicht. Amazon is op zijn zachtst gezegd not amused over de nieuw regels, die pakketbezorging met drones feitelijk onmogelijk maken.

Amazon Prime Air
Midden in het holiday shopping season van 2013 sprak Amazon-baas Jeff Bezos voor het eerst in het openbaar over de mogelijkheden met drones. De online retailer zou in 2018 circa 80 procent van de bestellingen via vliegtuigjes kunnen leveren in de stedelijke regio’s van de VS, spiegelde hij voor. De FAA gooit voorlopig echter roet in het eten van Amazon, Google en andere partijen die brood zien in drones-bezorging in de VS.

Reageren
Tot medio april kunnen Amerikaanse burgers op de voorgenomen nieuwe regels van de FAA reageren. De komende periode zal de autoriteit ook bijeenkomsten op poten zetten bij testcentra voor drones, om te discussiëren over innovatie en kansen met onbemande vliegtuigjes.

Lees ook: