Twinkle | Digital Commerce

Alibaba brengt goedkope smartphones op de markt

2017-05-27
180101
  • 1:11

Alibaba heeft een pact gesloten met staatsbedrijf China Telecom. Samen gaan ze goedkope smartphones verkopen die mobile commerce in kleinere steden en rurale gebieden moeten stuwen.


Dat hebben beide bedrijven aangekondigd. Op zes van de ‘Tianyi Taobao Shopping Handsets’, die worden vervaardigd door verschillende (hier niet bekende) fabrikanten, is de mobiele applicatie van Taobao voorgeïnstalleerd. Op dat handelsplatform (c2c) zijn maandelijks meer dan tweehonderd miljoen Chinese consumenten actief, aldus eigenaar Alibaba.

De acht andere goedkope smartphones draaien op Alibaba’s besturingssysteem YunOS, meldt Reuters. Klanten krijgen de beschikking over opslagcapaciteit in Alibaba's cloud en ze genieten nog verschillende andere voordelen als ze deze smartphones kopen.

Mobiel internet
Volgens de staat hebben momenteel 557 miljoen Chinezen toegang tot mobiel internet. Alibaba, dat een nationaal marktaandeel van 86 procent claimt in mobile commerce, investeert met de verkoop van goedkope smartphones in de groei van mobiel internet en daarmee van mobiele webverkopen.

Digitaal gat
Het digitale gat tussen de Chinese steden en het platteland wordt groter en groter, stelde Alibaba’s oprichter en boegbeeld Jack Ma eind vorig jaar vast, en daarmee de welvaartsverschillen. Om het tij te keren kondigde Alibaba extra investeringen in rurale e-commerce aan.

Amazon’s Fire Phone
Amazon, dat onlangs een storefront opende op Alibaba’s b2c-site Tmall, lanceerde vorig jaar een eigen smartphone: de Fire Phone, aanvankelijk gevreesd door fysieke retailers, werd echter geen succes.