Twinkle | Digital Commerce

‘Nieuwe’ ECI legt focus op gidsfunctie voor echte boekliefhebbers

2017-11-09
180101
  • 1:37

Het ‘nieuwe’ ECI wil met Bol.com en Amazon concurreren door zich te specialiseren. Het bedrijf wil er zijn voor de echte boekliefhebber én goedkoper zijn dan zijn online concurrenten. ‘Als het moet zitten we 10 cent onder de prijs van Amazon’.

Dat zegt Boudewijn Poelmann, directeur en eigenaar van Novamedia, in een interview met NRC Handelsblad. ECI werd vorig jaar gekocht door Novamedia na eerder failliet te zijn gegaan. Sindsdien heeft Poelmann vooral puingeruimd; de technologie achter de website, de klantenservice en de huisvesting van ECI moesten anders, vertelt hij aan de krant.

Personaliseren
Poelmann heeft grootse plannen voor het nieuwe ECI, dat voortaan aantrekkingskracht moet uitoefenen met zijn gidsfunctie. ‘Wij willen daar een stuk verder in gaan dan anderen. Wij willen mensen trekken die echt van boeken houden.’ ECI wil bijvoorbeeld recensies uit dag- en weekbladen overnemen en een virtuele boekenkast voor leden bouwen. Ook gaat het bedrijf zijn leden advies geven op basis van persoonlijke voorkeuren.

Onderscheiden
Het specialiseren in boekverkoop moet ECI onderscheiden van bijvoorbeeld Bol.com. ‘Bij hen gaat het om verkoop, verkoop, verkoop’, zegt Poelmann. ‘Dat is geen club voor boekenliefhebbers meer. Het is gewoon een groot warenhuis.’ Ook Amazon kan volgens Poelmann worden verslagen: ‘Wij verwachten dat ze zich in Nederland als breed warenhuis gaan neerzetten. Hun tactiek is stilzitten en dan toch beginnen. We zullen altijd 1 cent onder de prijs van Amazon zitten, of 10 cent als het moet.’

Altijd korting
ECI biedt leden standaard 20 procent korting op bijna alle boeken in de webshop. Dit was vanwege de wet op de vaste boekenprijs voorheen alleen mogelijk als gebruikers zelfstandig vier producten per jaar aanschaften. Deze vier artikelen zitten nu in het pakket dat nieuwelingen kopen bij een lidmaatschap. Zo houden leden zich direct aan de wet, is het idee.

Lees ook: Valentine van der Lande: 'Schone digitale taak bij ECI' (Twinkle 1-2015)