Twinkle | Digital Commerce

Invallen bij online elektronicaverkopers

2017-11-11
180101
  • 0:59

In opdracht van de Europese Commissie zijn deze maand onaangekondigde bezoeken gebracht aan online verkopers van consumentenelektronica. Concrete namen worden niet genoemd, maar het gaat zowel om retailers als merkfabrikanten in verschillende landen.

De Europese Commissie heeft aan persbureau Reuters bevestigd dat officials op 10 maart jongstleden inspecties hebben uitgevoerd in verschillende lidstaten. Het gaat om bedrijven die consumentenelektronica maken en/of online verkopen.

Concurrentiebeperking
Het dagelijks bestuur van de EU verdenkt de betrokken bedrijven ervan dat ze Europese mededingingsregels hebben geschonden en de concurrentie op de markt beperken. Daarbij moet worden gedacht aan onderlinge prijsafspraken, vaker onderwerp van onderzoek uit Brussel.

Boete
De Europese Commissie zegt niet om welke partijen het gaat, noch in welke landen de invallen twee weken geleden zijn gedaan. Bedrijven in overtreding krijgen een boete die kan oplopen tot 10 procent van hun mondiale jaaromzet.

Cross-border e-commerce
Het bevorderen van cross-border e-commerce werd deze week bovenaan de digitale agenda in Brussel gezet. Margrethe Vestager, eurocommissaris voor mededinging, heeft inmiddels een groot e-commerce onderzoek aangekondigd naar praktijken die de online concurrentie beperken.