Twinkle | Digital Commerce

GfK: ruim helft online aankopen via iDeal

2017-10-05
180101
  • 1:37

Meer dan de helft van de online aankopen in Nederland (54 procent) werd afgelopen jaar afgerekend met iDeal. Veruit de meeste transacties vonden plaats op dekstops en laptops. Het gemiddelde bonbedrag lag daarop ook nog veel hoger dan op tablets en smartphones

Dat vertelde Max Geerling van Betaalvereniging Nederland vanochtend op het Online Betaal Congres in Houten. Hij deelde de eerste cijfers uit de eCommerce Payment Monitor over het hele jaar 2014, die binnenkort verschijnt. ‘Een sneak preview’, aldus Geerling.

IDeal dominant
In de eerste helft van vorig jaar tekende iDeal voor 53 procent van alle transacties, schreef Twinkle in november. Over het hele jaar kwam het aandeel nog hoger uit, op 54 procent. De creditcard (11 procent), machtiging (7 procent) en de acceptgiro (6 procent) volgen op ruime afstand.

Transacties per device
Geerling vertelde vanochtend ook dat 78 procent van de transacties afgelopen jaar plaatsvond op desktops en laptops. De tablet volgt met 14 procent, de smartphone met 5 procent. Het gemiddelde bonbedrag ligt bij de ‘vaste’ computers (121 euro) beduidend hoger dan bij tablets (81 euro) en veel hoger dan bij smartphones (47 euro).

Betalen op smartphones
Geerling gaf aan dat iDeal en PayPal in het afgelopen half jaar terrein hebben gewonnen op creditcards als het gaat om smartphone-betalingen. Ook op telefoons zou iDeal inmiddels dominant zijn, met 31 procent van de transacties in de tweede helft van afgelopen jaar.

Aantal aankopen
De eCommerce Payment Monitor biedt inzicht in het gebruik van online betaalmethoden in Nederland. Het onderzoek (continu) wordt uitgevoerd door GfK. Vier keer per jaar wordt er rapport opgemaakt, als onderdeel van de Thuiswinkel Markt Monitor. Tienduizend Nederlandse webshoppers van 15 jaar en ouder wordt gevraagd naar het aantal aankopen dat ze met de verschillende betaalmethoden hebben afgerond.

Lees ook: