Twinkle | Digital Commerce

Zalando sluit jaar af met winst

2017-05-27
180101
  • 1:24

Zalando heeft voor het eerst een jaar met winst afgesloten. Dat is met name te danken aan de goede prestaties in het vierde kwartaal. De winstmarge bedroeg toen bijna 10 procent.De pure player noteerde een totale jaarwinst voor rente en belastingen van 62 miljoen euro, aldus een rapport met voorlopige cijfers.
Omzetgroei gehalveerd
Zalando's omzet kwam uit op ruim 2,2 miljard euro (zie hierboven), 26 procent meer dan in 2013. De groei is gehalveerd; een jaar geleden werd een inkomstengroei van 52 procent gerapporteerd.

Lange termijn
In het lopende jaar denkt Zalando een ‘winstgevende’ omzetgroei van 20 tot 25 procent te kunnen boeken. ‘We willen ons richten op investeringen om groei op de lange termijn te kunnen realiseren, niet op maximalisering van de marge op de korte termijn.’

Zwarte cijfers
Zalando
 communiceerde in juli 2014 de eerste zwarte kwartaalcijfers: ‘We maken winst’. Voor het gehele jaar voorspelde het bedrijf toen nog een neutraal resultaat. ‘De opbrengsten over 2014 geven aan dat ons business model duurzaam is’, meldt de nummer 3 van de Twinkle100 vandaag in zijn voorlopige jaarrapport.

Beursgang
Zalando maakte begin oktober zijn entree op de beurs in Frankfurt. De handel in het Zalando-aandeel startte op 1 oktober op 24,10 euro, ruim boven de uitgifteprijs van 21,50 euro. Vanochtend stond het aandeel op 24,48 euro. Daarnaast was 2014 het jaar waarin het bedrijf een nieuwe site lanceerde en het kenmerkende oranje uit zijn verpakkingen haalde. Allemaal om meer in te zetten op ‘emotie rond het merk Zalando’. Het bedrijf investeert ondertussen ook in persoonlijk stijladvies voor shoppers.
   
Lees ook: Oprichter Vente-privee.com: ‘Zalando zal nooit winst maken’ (16 oktober 2013)