Twinkle | Digital Commerce

PvdA pleit voor maatregelen tegen nieuwe btw-regels

2017-11-11
180101
  • 1:13

De PvdA vindt dat de nieuwe Europese btw-regels 'volslagen onwerkbaar'  zijn voor Nederlandse webwinkeliers. Twee partijleden spreken in een brief over chaotische toestanden bij vooral kleine e-commerce ondernemers.
 
Tweede Kamerlid Ed Groot en Europarlementariër Paul Tang schreven een brief aan staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën en eurocommissaris Pierre Moscovici over hun zorgen rond de nieuwe btw-regels die sinds 1 januari gelden voor webwinkeliers.
 
Nieuwe regels
Nederlandse webwinkeleigenaren kunnen internationaal niet langer toe met het btw-percentage van 21 procent, dat in ons land geldt. Voor elk verkocht item dient de btw afgedragen te worden aan het land waar de koper zich bevindt. Dat betekent ook dat het percentage btw afhankelijk is van dit land.

Kleine ondernemer de dupe
‘Een Nederlands bedrijf dat bijvoorbeeld aan een Duitser een e-book verkoopt moet het Duitse btw-tarief van 19 procent aanrekenen. Dat geld moet hij dan aan de Duitse btw-dienst overmaken. Kleine ondernemers zijn niet in staat deze administratieve rompslomp uit te voeren’, zo staat in de brief vermeldt.

Onuitvoerbaar
Vaak weten online verkopers helemaal niet waar hun klant vandaan komt, aldus Groot en Tang. 'Daarnaast geldt zelfs de verplichting de gegevens tien jaar lang te bewaren. Voor kleine webwinkels is dat onuitvoerbaar', stellen ze. De volksvertegenwoordigers willen dat er in overleg met de sector een oplossing wordt gezocht. 'Een mogelijkheid zou zijn kleine ondernemers een vrijstelling te geven van deze administratieve verplichtingen.'