Twinkle | Digital Commerce

Ver.di wil internationale stakingen Amazon-magazijnen

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 1:02
De Duitse vakbond Ver.di wil zijn acties tegen Amazon’s slechte werkomstandigheden internationaal uitbreiden. Het is in gesprek met vertegenwoordigers van werknemers in Polen, Frankrijk, Groot-Brittannië en Tsjechië.

Ver.di wil met de internationale acties, die vooral uit gezamenlijke stakingen van het personeel bestaan, een betere werkplek en een hoger loon voor magazijnmedewerkers afdwingen. ‘Dit is een fundamenteel conflict’, zegt Ver.di-directeur Frank Bsirske volgens Textilwirtschaft. ‘Het gaat om hoe de arbeidsverhoudingen in het nieuwe digitale tijdperk worden’. Hij beschuldigt Amazon van een veramerikaniseerde houding, waarbij niet wordt onderhandeld met vakbonden.

Geen belangstelling
Een grootschalige staking zal er volgens Textilwirtschaft voorlopig nog niet komen. Medewerkers van Amazon-magazijnen in genoemde landen moeten gezamenlijk staken en daartoe is voorlopig nog niet iedereen bereid. Voor eerdere georganiseerde stakingen in Frankrijk was volgens Ver.di niet ‘zoveel belangstelling als verwacht’. Amazon beweert zelfs dat niemand was komen opdagen bij de actie.

Nieuwe leden
Ver.di en Amazon liggen al langer met elkaar overhoop om de arbeidsomstandigheden van magazijnmedewerkers. Bijna twee jaar geleden vond de eerste staking bij Amazon Duitsland plaats. Daarna is het personeel nog meerdere malen de straat op gegaan, terwijl Amazon Ver.di ervan beschuldigde nieuwe leden voor de vakbond te willen ronselen.