Twinkle | Digital Commerce

Tom Kabinet start all you can read dienst voor tweedehands e-books

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 1:17
Tom Kabinet start in het derde kwartaal van dit jaar met een all you can read dienst voor tweedehands e-books. De startup is net bekomen van een verloren rechtszaak, maar presenteerde vandaag zijn ambitieuze jaarplannen.

Directeur Marc Jellema vertelde vanmiddag over de all you can read dienst tijdens Startupbootcamp Demo Day E-commerce & M-commerce in het Rabobank-hoofdkantoor te Utrecht.

‘Voor 5 euro per maand kunnen klanten straks onbeperkt e-books lezen via Tom Kabinet’, kondigde Jellema aan in zijn pitch voor een grote zaal met nationale en internationale investeerders. ‘En per vandaag doneren wij 50 eurocent per e-book aan de auteurs om illegaliteit in de e-bookhandel te bannen.’

Rechtszaken
Tom Kabinet heeft een hoop te stellen gehad vanaf zijn oprichting in 2014. Het jonge bedrijf werd vorige zomer aangeklaagd door het Nederlands Uitgeversverbond (NUV), omdat het onmogelijk zou zijn om in tweedehands e-books te handelen. Het NUV kreeg ongelijk, maar won deze week wel het hoger beroep waarin de bond pleitte dat Tom Kabinet in illegale e-books handelt. De startup mocht zijn activiteiten alleen voortzetten als het een manier vond om te bewijzen dat de e-books legaal verkregen waren.

Oude regels veranderen
‘Wij moeten ervoor zorgen dat de oude regels waarop de handel in boeken en e-books is gebaseerd veranderd worden. Waarom zou men wel mogen handelen in tweedehands boeken en niet in tweedehands e-books? Echt belachelijk’, zei Jellema vandaag. ‘Als startup moet je zeer veerkrachtig zijn.’