Twinkle | Digital Commerce

Een vijfde deel internetoplichting gebeurt in webshops

2017-05-27
180101
  • 1:12

Van de Nederlanders boven de achttien jaar is 9 procent de afgelopen twee jaar opgelicht op internet. Het gaat om 1,1 miljoen volwassen Nederlanders. In 20 procent van de gevallen is er sprake van webshopfraude.


Dat meldt Fraudehelpdesk naar aanleiding van onderzoek van Infact. ‘In het onderzoek is er gekeken naar identiteitsfraude en oplichting in webshops en op datingsites’, vertelt André Vermeulen van Fraudehelpdesk aan Twinkle. ‘In 20 procent van de fraudegevallen heeft een consument een in een webwinkel besteld artikel nooit geleverd gekregen. Daarbij zijn vooral jongeren van achttien tot dertig jaar de dupe. Daarna volgt de leeftijdscategorie 31 tot 45 jaar.’

Schade
Consumenten zijn gemiddeld 4.900 euro per geval van oplichting. ‘Dit lijkt erg veel, maar 70 procent van de gedupeerden is niet meer dan 500 euro verloren’, zegt Vermeulen. ‘Je kunt aannemen dat de webshops daar bij horen. Bij bijvoorbeeld voorschotfraude zijn mensen soms meer dan tienduizend euro kwijt. Dat verhoogt het gemiddelde bedrag.’ De totale schade in de afgelopen twee jaar bedraagt 5,3 miljard euro.

Keerpunt
Het CBS rapporteerde deze zomer dat de oplichting via internet in 2013 was toegenomen in vergelijking met 2012. Dit jaar lijkt een keerpunt te zijn; het gemiddeld aantal aangiftes per maand daalt, terwijl het aantal online aankopen en de aangiftebereidheid toenemen, zo meldde het Landelijk Meldpunt Internetoplichtig (LMIO) van de politie in september.