Twinkle | Digital Commerce

Amazon stapelt verlies op verlies

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 1:15

Amazon heeft afgelopen kwartaal opnieuw rode cijfers geschreven. Het nettoverlies kwam uit op 437 miljoen dollar en het is daarmee ruim tien keer zo groot als in dezelfde drie maanden vorig jaar. Dit kwartaal zal Amazon opnieuw in de min eindigen.

Dat blijkt uit een cijferrapport van ’s werelds grootste online retailer. De omzet in de afgelopen drie maanden groeide met 20 procent tot 20,58 miljard dollar. Op iedere dollar aan inkomsten leed Amazon ruim 2 dollarcent verlies.

Amazon legt het meeste toe op zijn internationale verkoopactiviteiten, die omzettechnisch veel minder hard groeien (plus 14 procent aan inkomsten) dan de Noord-Amerikaanse (25 procent).

Verlies groter dan webomzet Ahold
Voor het nu lopende laatste kwartaal gaat Amazon uit van een nettoverlies van maximaal 570 miljoen dollar. Dat bedrag is bijvoorbeeld veel hoger dan de online omzet die Ahold als nummer 1 van de Twinkle100 zal boeken in dezelfde periode.

Hardware en logistiek
Amazon kondigde drie maanden geleden al aan dat de verliezen voorlopig zullen aanhouden door investeringen in hardware en logistiek. De toen gelanceerde Fire Phone bleek vooralsnog geen succes. De smartphone, een nachtmerrie voor winkeliers volgens sommigen vóór de introductie, wordt inmiddels voor 99 cent aangeboden.

Reclame-hardware
‘Geen hond wil de smartphone van Amazon’, concludeert Webwereld vanochtend. ‘Amazon raakt zijn smartphone aan de straatstenen niet kwijt. Het toestel wordt gezien als reclame-hardware en krijgt negatieve gebruikersrecensies.’