Twinkle | Digital Commerce

Nieuwe internationale btw-regels voor elektronische diensten

2017-11-11
10241024
  • 2:52

Over ruim 2 maanden is het zo ver. Voor elektronische diensten aan particulieren binnen de Europese Unie gaan nieuwe regels gelden. Tot nu toe moest elke ondernemer het btw-tarief hanteren van het land waar de onderneming gevestigd was. Vanaf 1 januari 2015 is dat precies andersom.

Tekst: Charlotte Meindersma
 
De nieuwe regels gelden enkel voor elektronische diensten, geleverd aan een burger in de EU die geen ondernemer is. Onder ‘elektronische diensten’ valt meer dan je bij het horen van de woorden misschien zou vermoeden. Ook digitale producten vallen namelijk onder deze noemer. Een overzicht:

  • gedigitaliseerde producten, zoals muziek, films, games en e-books
  • andere digitale producten, zoals beelden, teksten en databanken
  • online trainingen en workshops (onderwijs op afstand)
  • online abonnementen op digitale kranten en tijdschriften
  • software die digitaal geleverd wordt (dus niet op een gegevensdrager, zoals een dvd of usb-stick)
  • ontwerpen en onderhouden van websites
  • hosting
  • online telecommunicatiediensten en omroepdiensten (bijvoorbeeld Netflix en RTL XL)
 
Woonplaats van de niet-ondernemer
Om te weten welk btw-tarief er gerekend moet worden, zult u moeten weten waar de afnemer woont. Dit kan uiteraard simpelweg door om persoonsgegevens te vragen, zoals dat ook nodig zou zijn bij het leveren van fysieke producten. Als daar ook het land aan wordt toegevoegd, moet van dat land het btw-tarief gehanteerd worden. Bankgegevens en andere gegevens waaruit afgeleid kan worden in welk land de afnemer woont, mogen ook gebruikt worden om te bepalen welk btw-tarief gehanteerd moet worden. Maar dat is meestal te laat.
 
BTW afdragen
De ingevorderde btw moet dus ook afgedragen worden in het land waar de afnemer woont.
Een voorbeeld: een Duitser koopt een e-book bij een Nederlandse webwinkel. De webwinkel rekent het Duitse btw-tarief (19 procent). De webwinkelier moet vervolgens aan het eind van het kwartaal over dat e-book die 19 procent btw afdragen aan Duitsland. Hij draagt dus geen btw af over dit e-book in Nederland

Om in Duitsland btw af te kunnen dragen, heb je in beginsel ook een Duits btw-nummer nodig. Dat zou dus voor alle landen gelden waarin u aan consumenten elektronische diensten levert. Daarom heeft de EU het mogelijk gemaakt om met een enkele aangifte voor alle landen (pdf) de btw af te dragen. De Mini One-Stop Shop’, wordt dat genoemd, kortweg MOSS.
 
Prijzen
De verschillende btw-bedragen hebben mogelijk consequenties voor de prijzen van de verschillende producten. Het btw-tarief is in Luxemburg bijvoorbeeld maar 15 procent, terwijl het in Denemarken, Kroatiëen Zweden wel 25 procent is. Dat is nogal een groot verschil. Misschien wel zo groot dat u er voor kiest om aan inwoners van bepaalde landen niet te leveren, zodat de prijs steeds hetzelfde kan blijven zonder al te veel inkomsten mis te lopen of door de prijzen per land te laten verschillen.

Uiteindelijk zullen consumenten moeten weten welk bedrag ze af moeten rekenen, inclusief btw en andere kosten. Ze mogen niet voor verrassingen komen te staan. U zult hiervoor een technische oplossing moeten verzinnen of op een andere wijze uw klanten zeer goed en duidelijk moeten informeren.

Levert u behalve digitale ook fysieke producten, dan heeft u te maken met meerdere btw-tarieven. Voor de digitale producten en diensten geldt als gezegd het btw-tarief van het land van de afnemer, terwijl voor de fysieke producten het btw-tarief van het land van de verkoper geldt. Dit zult u niet alleen voor de consument duidelijk moeten maken, maar ook in uw eigen boekhouding goed uit elkaar moeten houden voor de btw-aangifte.

Charlotte Meindersma is jurist voor de creatieve sector en ondernemers. Ze is eigenaar van Charlotte’s Law & Fine Prints.


Gerelateerde artikelen: