Twinkle | Digital Commerce

ACM wacht niet met nieuwe boetes voor afiliatenetwerken

2017-11-11
180101
  • 1:38

Daisycon tekende bezwaar aan tegen de boete die het opgelegd kreeg door de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Een gerechtelijke beroepsprocedure staat ook nog open voor het affiliatenetwerk. Dat betekent niet dat andere netwerken voorlopig buiten schot zullen blijven.

Dat laat ACM-woordvoerster Saskia Bierling weten aan Twinkle. ‘We monitoren overtredingen van het spamverbod continu, op basis van binnenkomende klachten. Dat er bezwaar is aangetekend en er wellicht nog een beroep en eventueel een hoger beroep volgt, betekent natuurlijk niet dat we geen sancties aan andere netwerken opleggen. Als we daartoe aanleiding zien, zullen we partijen beboeten.’

Affiliaterol
Bierling benadrukt dat Daisycon is gesanctioneerd - op 4 oktober vorig jaar al - ‘in drie verschillende rollen’, wat het netwerk op een boete van 810.000 euro kwam te staan. ‘In de communicatie is de rol van affiliatenetwerk benadrukt, omdat het voor het eerst is dat die is bestraft. We hebben duidelijk willen maken dat de andere netwerken zich niet kunnen verschuilen achter hun affiliaterol. Natuurlijk kijken we ook naar hun activiteiten.’

Signaal aan de markt
De uitspraak moet worden gezien als een ‘belangrijk signaal’ naar de markt, herhaalt Bierling de woorden van ACM-bestuurster Anita Vegter. In hun affiliaterol (sec) hebben de netwerken de verantwoordelijkheid om aan de spamwetgeving te voldoen. Ze moeten onder andere kunnen aantonen dat ontvangers van e-mails van hun publishers daarvoor toestemming hebben gegeven. 'Het boetebesluit laat wat dat betreft weinig aan duidelijkheid te wensen over', aldus Bierling, die niet kan zeggen of en hoe de netwerken nog nader worden geïnformeerd.

'Barbertje moet hangen'
Ceo Marko Dobroschelski zei kort na de publicatie van de uitspraak (pdf) tegen Twinkle dat Daisycon door de ACM ‘lukraak tegen de muur’ is gezet: ‘Het is de bedoeling dat de markt zich te pletter schrikt. Wij zijn de grootste partij, Barbertje moet hangen.’ Dobroschelski trad vorige week week terug als bestuurder van het Platform Affiliate Netwerken (PAN).