Net-a-porter.com heeft een shoppable video op zijn site geplaatst waarin consumenten de nieuwste mode van het label Temperley London direct kunnen kopen. De kledingstukken zijn clickable terwijl de video afspeelt.
De video, ‘White Magic’ genaamd, toont de laatste ontwerpen van het modelabel die terwijl de video afspeelt gekocht kunnen worden. Door op een jurk te klikken, slaat het systeem het kledingstuk op in de persoonlijke favorietenlijst van de gebruiker. Deze is gekoppeld aan de Net-a-porter-account of Facebook-acccount van de consument. Vanuit het pop-up scherm is het dan mogelijk om de jurk direct op het platform aan te schaffen.
Klikbaarheid zichtbaar maken
Shoppable video’s worden al door verschillende internationale retailers gebruikt. Een probleem in deze video’s is volgens een door Luxury Daily geïnterviewde marketingexpert van Isobar vaak het zichtbaar maken van de plekken waar consumenten gedurende de beelden kunnen klikken om een product in hun winkelmandje te leggen. In White Magic zijn die plekken ook niet zichtbaar. ‘Merken moeten al vroeg in het ontwerpproces van de video bedenken hoe zij de consument kunnen laten weten dat het mogelijk is om te klikken. Zonder deze duidelijkheid zal een gebruiker niet klikken of op het verkeerde product klikken’, aldus de expert.
Mode verkopen via Hangout
In high fashion is ontwerpster Diane von Furstenberg een pionier als het gaat om video shopping. Zij organiseerde vorig jaar als eerste een Google+ Hangout ter promotie van haar nieuwe herfstcollectie. Von Furstenberg gaf in de Hangout een videopresentatie van een uur en beantwoorde ondertussen vragen van (van tevoren gescreende) kijkers. Fashionista’s konden tijdens de presentatie ‘Hang out with DVF’ de kleding, schoenen en accessoires uit de herfstcollectie direct online bestellen via een scherm aan de rechterkant van de video.
Op zich een mooi idee maar er is inderdaad onvoldoende rekening gehouden met de klikkende kijker. Het lijkt bijna een 'afterthought' om er een shoppable video van te maken. De beelden verspringen zo snel dat je een artikel nauwelijks goed ziet en als je er op wil klikken is het artikel al weer weg en is de kans groot dat je in het volgende beeld op een verkeerd artikel klikt. Het is bijna een soort 'wack the mole' ...
Ed