Twinkle | Digital Commerce

Maakt TomTom's Mapcode een einde aan de postcode?

2017-05-26
180101
  • 1:43
 

NRC Q opent vandaag met het bericht dat TomTom met Mapcode de postcode overbodig wil maken. ‘Vergeet de postcode. Binnenkort staat er in plaats van 3511 EW Utrecht, alleen nog maar Q6.FM op je envelop.

'Althans', vervolgt de krant, 'als het aan Pieter Geelen en Harold Goddijn ligt, de oprichters van het Nederlandse navigatiebedrijf TomTom’. Maakt Mapcode echt een einde aan de postcode?



Met Mapcode hebben de bedenkers een nieuwe manier van locatiebepaling bedacht die de postcode overbodig moet maken. De Mapcode is een unieke code van minimaal vier en maximaal negen cijfers en letters, die een specifieke plek op aarde binnen een paar meter nauwkeurig aangeeft.

Door Mapcode kosteloos aan te bieden als een universeel adresseersysteem maakt de stichting Mapcode Foundation woningen en bedrijven adresseerbaar in steden zonder straatnamen of formele adressystemen.

Opkomende e-commerce regio's
In snel opkomende e-commerce regio’s zoals China, Rusland, Zuid Amerika, het Midden Oosten en Afrika ontbreken postcodes en vaak zelfs adressen. Dat belemmert de groei van webwinkels. Pakketbezorgers in die regio’s ontwikkelen zelf (lokale) diensten om dit op te lossen, maar die diensten zijn niet open voor andere spelers en kostbaar. Mapcode is wel een open systeem.

Wij zijn in Nederland al sinds 1977 verwend met de postcode, die elk pand uniek identificeert en de sorteerprocessen bij de post- en pakketbezorgers efficiënt stuurt. In Europa heeft elk land nog een eigen systeem van postcodes, codes postals en Postleitzahlen. Dat is ook niet handig, toch?

Gratis en open
De gratis en open Mapcode is een kansrijke ontwikkeling. Het is goed voorstelbaar dat de landelijke postcodes verdwijnen. De pakketbezorgers die het eerste klaar zijn voor de Mapcode zouden wel eens een grote productiviteitssprong kunnen maken in hun internationale sorteer- en bezorgnetwerken. Maar de wet van de remmende voorsprong zal er wel tot leiden dat dit in Europa vijf tot tien jaar gaat duren. De opkomende economieën kunnen er sneller mee aan de slag.

Ik zal er alvast aan moeten wennen om NLD3L.QH te gaan gebruiken. Of NLD3J.HN, als ik mijn pakje in mijn stamkroeg wil laten bezorgen.